Külföld

2016.03.24. 11:49

A népirtás után 21 évvel születhet meg az ítélet

21 évvel a kelet-boszniai Srebrenica népirtás után, a hágai ENSZ háborús bűnöket vizsgáló különleges bírósága előtt csütörtökön fogja megtudni büntetését a két főfádlott egyike, Radovan Karadzsics.

Thimm Andreas

Az egykori boszniai szerb vezetőt, Radovan Karadzsicsot, politikailag főfelelősnek tartják a srebrenicai 1995. júliusi mészárlás miatt.

A 70 éves férfi számára életfogytiglani börtönbüntetés várható. 1995 júliusában, a Ratko Mladics tábornok által vezetett szerb erők lerohanták az ENSZ biztonsági területet Kelet-Boszniában és mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.

Karadzic-t két esetben népirtással vádolják: A srebrenicai mészárlás és gyilkosságok bosnyák körzetekben, Szarajevó ostroma alatt. Ezen kívül, az egykori pszichiátert vádolják emberiség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnök miatt is.



Az egykori szerb vezetőt 2008-ban letartóztatták.

A per ellene - amelyben saját magát védte, és azt akarta, hogy bizonyítsa ártatlanságát - hat évig tartott. Az ügyészség bemutatása szerint, Karadzsics etnikailag tiszta Nagy Szerbiát akart létrehozni. Az akkori jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics és Ratko Mladics ex-tábornok együtt, boszniai muzulmánokat és horvátokat akartak véglegesen kiutasítani. Milosevics 2006-ban meghalt a pere alatt a cellában egy szívrohamot követően.

A Mladic ex-tábornok elleni per a tervek szerint idén végét ér. Mladics számára is életfogytiglan börtönbüntetéslvárható, a srebrenicai népirtás miatt.

A boszniai háború alatt, több mint 100 000 ember vesztette életét. Csak a 44 hónapos Szarajevó ostroma alatt, legalább 10 000 ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!