Külföld

2016.02.01. 20:48

A terrorellenes együttműködés erősítéséről állapodott meg Belgium és Franciaország

A terrorizmus és a szélsőségek elleni harc terén történő együttműködés erősítéséről, az információmegosztás fokozásáról állapodtak meg hétfőn Franciaország és Belgium vezető politikusai.

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Charles Michel belga kormányfő francia kollégájával, Manuel Valls miniszterelnökkel tárgyalt hétfő este Brüsszelben. A több mint kétórás ülésen a két ország bel- és igazságügyi miniszterei is részt vettek.

Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Charles Michel kijelentette, a találkozó fő üzenete, hogy "vállvetve dolgozunk, és eltökéltek vagyunk, hogy cselekedjünk a polgárok biztonságának növelése, valamint a fanatizmus és a terrorizmus elleni harc érdekében". Hozzátette, a francia-belga együttműködés jelenleg is hatékony, de van még hova fejlődni. 

Manuel Valls ugyancsak méltatta a két ország közötti együttműködést, és a belga hatóságokat ért bírálatok kapcsán kiemelte, hogy ő soha nem vonta kétségbe a brüsszeli kormány erejét és eltökéltségét. A francia kormányfő emellett leszögezte, a schengeni rendszer működésének előfeltétele, hogy hatékonyabban ellenőrizzék az unió külső határait.

Jan Jambon belga belügyminiszter később megerősítette, hogy a két ország hatóságai kölcsönösen hozzá fognak férni egymás adatbázisához, amely a szélsőséges iszlamisták, illetve azok nevét tartalmazza, akik csatlakoztak a szíriai harcokhoz.

Charles Michel kezdeményezésére a találkozón megvitatták a franciaországi Calais-ban és Dunkerque-ben lévő menekülttáborok kérdését is, amely "nyugtalanítja" a határ belgiumi oldalán található településeket.

A belga kormányfő az egyeztetést megelőzően interjút adott az Europe 1 kereskedelmi rádiónak, amelyben hangsúlyozta, noha az utóbbi időben jelentősen csökkent a terrorfenyegetettség Brüsszelben, még mindig valós a veszély. "Nem zárhatjuk ki, hogy vannak még rossz szándékú emberek Franciaországban, Belgiumban vagy más európai országban" - fogalmazott Michel, hozzátéve, hogy a belga kormány a héten további intézkedéseket fog bejelenteni a biztonság fokozására.

A százharminc halálos áldozatot követelő november 13-i párizsi merényletek kilenc elkövetője között négy belga, három francia és két iraki állampolgár volt. A belga hatóságok eddig tizenegy embert tartóztattak le a terrorcselekményekkel kapcsolatban. Salah Abdeslam, a merényletsorozat feltételezett főszervezője és társa, Mohamed Abrini azonban még mindig szökésben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!