Külföld

2014.04.17. 17:20

Aeroflot: megtilthatják a 16 és 60 év közötti krími férfiak beutazását Ukrajnába

Megtilthatják a Krím félszigeten és az ott lévő Szevasztopolban nyilvántartott, 16 és 60 év közötti férfiak beutazását Ukrajna területére - figyelmeztette utasait az Aeroflot orosz légitársaság csütörtökön.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

A cég honlapján közölte, hogy az ukrán hatóságok hivatalosan értesítették a korlátozásról. A tájékoztatás szerint a 16 és 60 éves kor közötti orosz állampolgárságú férfiak és a hasonló korú, Krímben nyilvántartott ukrán férfiak Ukrajnába beutazásáról az adott átkelőhelyen működő határőrség regionális parancsnoka dönt.

Az orosz utasokat csak akkor engedik belépni, ha rendelkeznek olyan dokumentumokkal, amelyek igazolják ukrajnai rokoni kapcsolataikat vagy közvetlen rokonuk halálát, súlyos betegségét, illetve magánszemélyek vagy cégek hiteles meghívójával rendelkeznek. Ha nem, akkor csak a családjukkal utazó orosz állampolgárságú férfiakat engedik be Ukrajna területére. 

Az Aeroflot által közölt új ukrán beutazási szabályozás szerint a "Krími Köztársaságban és Szevasztopolban nyilvántartott (lakóhellyel rendelkező) 16 és 60 év közötti ukrán állampolgárok" Ukrajnába beutazását hasonlóan korlátozzák. Az ukrán határőrség regionális parancsnokának döntése alapján - az orosz férfiakhoz hasonlóan - csak abban az esetben engedik belépni őket Ukrajnába, ha közeli hozzátartozóik temetésére utaznak, vagy ha például dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy hozzátartozóik súlyos betegek, és rendelkeznek repülőjeggyel, turista szállást igazoló voucherrel.

A tájékoztatás szerint a "25 és 35 év közötti, Krímben és Szevasztopolban regisztrált ukrán állampolgárságú nőket csak előzetes szűrés után engedik be Ukrajna területére".

A korlátozások nem vonatkoznak majd az Aeroflot repülőgépeinek pilótáira, légi kísérőire és a műszaki személyzetre.
A korlátozásokra tekintettel az orosz állami légitársaság azt javasolta az érintett utasoknak, hogy tartózkodjanak az Ukrajnába utazástól. 

A több ukrajnai városba járatot üzemeltető S7 nevű orosz légitársaság még nem kapott értesítést a korlátozásokról az ukrán hatóságoktól, de jelezte, hogy Odesszába és Kijevbe késéssel indulnak a járatok az utasok fokozottabb ellenőrzése miatt.
A moszkvai külügyminisztérium időközben közleményben követelt sürgős magyarázatot Kijevtől az orosz állampolgárok beutazásának korlátozására. A tárca kilátásba helyezte a válaszlépéseket is.

Az ukrán hatalom a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása miatt a múlt hétfő óta hatályos rendelkezéssel már jelentősen korlátozta az orosz állampolgárok ukrajnai tartózkodását. Az oroszok az első beutazást követően egy fél év alatt mindössze 90 napot tölthetnek a szomszédos országban és a határon igazolniuk kell, hogy fejenként legalább 600 dollárral rendelkeznek az ukrajnai tartózkodáshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!