Külföld

2016.02.04. 17:15

Általános sztrájk bénítja Görögországot

Athénban több, mint 100.000 ember tüntetett az utcákon, helyi lapok beszámolója szerint.

Thimm Andreas

A média az évek óta előforduló legnagyobb tiltakozásnak titulálta a demonstrációt. Szinte minden szakmai csoport részt vett a munkabeszüntetésben. "Könnyebb azt megmondani, hogy ki nem sztrájkol, mint azt, hogy ki sztrájkol", mondta a görög rádió.

A tiltakozások a Tsipras-kormány nyugdíj- és adóreform tervei ellen irányulnak. Euklid Tsakalotos pénzügyminiszter kedden este mutatta be az adózással kapcsolatos terveit a nemzetközi intézmények képviselőknek, akik hétfő óta Athénban ellenőrizik a harmadik támogatócsomag megszorító és reform követelményeinek végrehajtását.

A közepes és magas jövedelműeket terheli erősebben a Tsakalotos által összeállított csomag - ráadásul január 1-jétől visszamenőlegesen. A bérbeadásból származó jövedelemre magasabb adótarifa jön. Évi 12.000 euró alatti bérbeadásból származó jövedelem esetén a jövőben 11 százalék helyett 15 százalékot kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!