Amal Clooney felajánlotta segítségét egy bebörtönzött azeri újságírónőnek

2016. január 20., 08:12 forrás: MTI
komment
Az emberi jogi ügyekkel foglalkozó híres ügyvédnő, Amal Clooney (George Clooney hollywoodi filmsztár felesége) felajánlotta egy bebörtönzött azeri újságírónőnek, hogy képviseli az ügyét Strasbourgban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Amal Alamuddin - aki Clooneyval kötött házassága után felvette a színész nevét - Khadija Ismayilova újságírónőnek ajánlotta fel, hogy elvállalja ügyét az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Ismayilova - aki az amerikai Szabad Európa Rádió munkatársa is - még nem válaszolt, de a Szabad Európa Rádió híradása szerint komolyan fontolgatja, hogy elfogadja a híres ügyvédnő segítségét.

Amal Clooney az elmúlt években több híres ügyet vállalt, a többi között Egyiptomban, Örményországban és a Maldív-szigeteken.

Mindenütt olyan bebörtönzött emberek védelmét látta el, akiket emberi jogi és civil szervezetek szerint politikailag motivált vádak alapján ítéltek el. A libanoni születésű ügyvédnő kliensei közé tartozik például Abdalláh asz-Szenúszi volt líbiai hírszerzési főnök, Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató-portál alapítója, vagy a bahreini uralkodó, akinek ő a jogi tanácsadója. 2013-ban egy sor ENSZ-bizottság tagja volt, s őt kérte fel szíriai ügyekben főtanácsadójának Kofi Annan ENSZ-különmegbízott is. 

A 40 éves Khadija Ismayilovát 2015 szeptemberében ítélték hét és fél évi börtönre, adócsalás vádjával. Az oknyomozó újságírónő azonban azt állítja: így akarták elhallgattatni őt és egyúttal hitelteleníteni a riportjait is, amelyekben a kormányzati korrupciót feszegette. Jelenleg a bakui börtönben, magánzárkában tölti büntetését, s az azeri kormány mellett működő emberi jogi bizottsághoz fordult fogva tartásának körülményei miatt.

2016. január 20., 08:12 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...