Külföld

2017.05.24. 16:33

Atomenergia: a svájciak döntöttek

2017. május 21-én arról szavaztak Svájc polgárai, hogyan alakuljon országuk energiaprogramja 2050-ig.

Hevesiné Kővári Éva

Döntésük értelmében fokozatosan átállnak a megújuló energiák használatára, atomerőműveiket csak addig működtetik, amíg azok abszolút biztonságosak, és új atomerőmű sem épülhet az országban. Jelenleg Svájcban öt atomreaktor működik, ezek az összes villamos energia 39 százalékát biztosítják. Az öt reaktorból kettő 45 évnél idősebb, azaz nemsokára műszakilag felértékelve leállíthatják azokat.

Atomerőmű a svájci Mühlebergben – 1972-ben adták át
Fotó: www.revue.ch

Svájc fő energiaforrása jelenleg is a megújuló energia – pontosítva vízi energia, ez áramellátásuk 56 százalékát adja. A svájci kormány szeretné fejleszteni a szél- és a naperőműveket is, valamint adókedvezményben részesíti az energiahatékony épületek építtetőit. A svájciak szavazataikkal felvállalták az energetikai átállás költségeit: a svájci szövetségi energiahivatal körülbelül tizenegyezer forint pluszköltséggel számol háztartásonként, de vannak, akik ezt az összeget több mint kilencszázezer forint körül jósolják. Minden bizonnyal szerepet játszott a svájciak döntésében a fukusimai atomkatasztrófa megtörténte, pusztító következményeinek értékelése, mérlegelése. Európában Svájc nem az első ország, amely a jövőben kizárja az atomenergia használatát, ezt a döntést korábban már Németország és Olaszország is meghozta.

Forrás: Magyar Idők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!