Külföld

2015.09.05. 05:49

Ausztria átengedi a Magyarországról érkező migránsokat

Ausztria a helyzet szükségességéből fakadóan átengedi Magyarországról érkező migránsokat - jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár szombatra virradóan.

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak - tájékoztatta a kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, Angela Merkel német kancellárral való egyeztetés után.

Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is. 

"Ugyanakkor elvárjuk azt is, hogy Magyarország készen álljon arra, hogy a menekültek egyenlő elosztásával járó terheket viselje és a vészhelyeztet kezelje, ehhez most mi hozzájárulunk" - közölte a kancellár.  

Az osztrák kancellár és Orbán Viktor közötti megbeszélést szombat reggelre tervezték, azonban a helyzet sürgősségére való tekintettel pénteken késő este beszéltek telefonon. 

A döntésről a kancellár Facebook közösségi oldalán adott tájékoztatást.

Az osztrák belügyminiszter nem sokkal előtte azt közölte, hogy Ausztria tartja magát a dublini rendelet végrehajtásához, hiszen a rendelet értelmében vizsgálja meg Ausztria a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit, ami azt is jelentheti, hogy adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!