Külföld

2016.02.22. 22:14

Tűzszünet Szíriában?

Az Egyesült Államok és Oroszország megegyeztek a szíriai tűzszünet feltételekről.

Thimm Andreas

A tűzszünet damaszkuszi idő szerint február 27-én 12 órakor (CET február 26. 23 óra) indulhat el az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint. Bashar al-Assad szíriai elnök rezsimjének és az ellenzéki erőknek péntek délig nyilatkozniuk kell, hogy elfogadják-e a feltételeket.

A megállapodás nem vonatkozik azokra a csoportokra, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorszervezetnek minősített, így az Iszlám Államot (IS) és az Al-Nuszra Frontot (az al-Kaida egy ága) a továbbiakban is támadja az Egyesült Államok és Oroszország is.

John Kerry amerikai külügyminiszter a feltételek azonnali elfogadására szólította fel a feleket, hogy a azonnal elfogadja a feltételeket. "A fegyverszünet betartása nem csak erőszak csökkenéséhez vezet, de az elzárt területeken is megkönnyíti a sürgős humanitárius segélyszállítmányok célba juttatását" - mondta Kerry. Hétfő estére valószínűleg telefonon beszéli meg a részleteket egymással  Barack Obama és Vlagyimir Putyin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!