Külföld

2015.03.04. 18:35

A világ egy új hidegháborúba sodródott, újraindították a történelmet

Az Amnesty International 2014/15-ös jelentése 160 országban és territóriumon dokumentálja az emberi jogok 2014-es helyzetét.

Várkonyi Zsolt

A jelentés egyúttal azok előtt is tiszteleg, akik nehéz és veszélyes körülmények közepette is kiállnak a világban az emberi jogokért. Bemutatja, hogy az Amnesty International szerint melyek a legfontosabb kezelendő problémák a világban. Létfontosságú olvasmány döntéshozóknak, aktivistáknak és mindenkinek, akik érdeklődnek az emberi jogok helyzete iránt.

Most az ukrajnai helyzetet tekintjük át, hiszen nem lehet közömbös a számunkra az, ami a szomszédos országban történik.

Kijevben az Euromajdanon kezdődtek az uniópárti tüntetések, miután az akkori kormány úgy döntött, hogy nem írja alá a társulási megállapodást az EU-val. A békés tüntetés erőszakos feloszlatását követően a tüntetők radikalizálódtak. Kelet - Ukrajnában ma háborús helyzet van
Fotó: MTI

Az Ukrajnában zajló drámai események következtében ez elmúlt év végére több, mint négyezren vesztették életüket az ország keleti részén. Napjainkban az áldozatok száma már eléri vagy meg is haladja a hatezret, akik többségében civilek. Oroszország továbbra is tagadja a vádakat, mely szerint katonákkal és felszereléssel támogatná a felkelőket, annak ellenére, hogy nagy mennyiségű bizonyíték tanúskodik ennek ellenkezőjéről. Mindkét oldal felelőssé tehető egy sor nemzetközi emberi és humanitárius jogsértésért, beleértve az általános lövöldözéseket, amelyek rengeteg civil halálos áldozatot követeltek. Ahogy a válság sújtotta és a felkelők irányítása alatt álló területeken a közrend semmivé lett, az emberrablások, kivégzések, valamint a kínzások és bántalmazások esetei elszaporodtak a felkelők és a Kijev-párti önkéntes zászlóaljak részéről egyaránt. Egyik oldal sem mutatott arra való hajlandóságot, hogy kivizsgálják és megfékezzék a túlkapásokat.

A helyzet a Krím-félszigeten a várható módon romlott. Azzal, hogy az Orosz Föderáció bekebelezte, orosz törvényeket és gyakorlatokat alkalmaztak a szólásszabadság, gyülekezési jog és egyesülési jog korlátozására mindazokkal szemben, akik ellenálltak a változásnak. Ukránpárti aktivistákat és krími tatárokat zaklattak, vettek őrizetbe. Kijevben új reformokra volt szükség, hogy megerősítsék a jogrendet, kiküszöböljék a visszaéléseket a büntetőjogi rendszerben és felvegyék a harcot a helyi korrupcióval. Ezt azonban késleltették az elnöki és parlamentáris választások, illetve a keleten tomboló konfliktus.

A berlini fal leomlásának szimbolikája a hidegháború, valamint egy elemző szerint a történelem végét jelentette. A huszonötéves évfordulót Berlinben ünneplő német kancellár, Angela Merkel kijelentette, hogy a Fal leomlása megmutatta számunkra, hogy az álmok valóra válthatnak és a kommunista Európában sokak számára valóban valóra is váltak. Azonban negyed évszázaddal később milliók számára a volt Szovjetunió területén a nagyobb szabadság álma mindennél távolibbnak tűnik, mivel a változás lehetőségét elragadta az emberektől az új - a régivel nagyjából azonos - elit.

2014 nem az egy helyben toporgás, hanem visszalépés éve volt. Ha a berlini fal leomlása a történelem végét jelezte, akkor az Ukrajna keleti részén zajló válság és a Krím-félsziget orosz annektálása újraindították a történelmet. A Szovjetunió hajdani vezetője, Mihail Gorbacsov kertelés nélkül így fogalmazott:

A világ egy új hidegháború küszöbén áll. Néhány ember szerint már el is kezdődött .

Összeállításunk nem teljes, nem is lehet teljes, hiszen egy országjelentés számos más területre és témakörre is rávilágít, többek között a a szólásszabadságra, az egyesülési és gyülekezési jogra, a menekültek és migránsok helyzetére, a kínzások és egyéb bántalmazások eseteire, a diszkrimináció, a terrorelhárítás és biztonság, és nem utolsó sorban a nők elleni erőszak témakörének kezelésére is.

Részletes informácókat a www.amnesty.hu internetes portálon olvashatnak.

Az Amnesty International egy gazdasági érdekektől és kormányoktól független, vallásilag és politikailag semleges szervezet. A több, mint hétmillió embert tömörítő globális mozgalom egy olyan világért dolgozik, ahol az emberi jogok mindenkire egyaránt vonatkoznak. Céljuk az, hogy minden ember élvezhesse az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában és más nemzetközi emberi jogi nyilatkozatokban meghatározott alapvető jogokat. Elsősorban a tagok finanszírozzák, emellett nyilvános adományokból tartják fenn magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!