Külföld

2015.09.04. 09:47

Az ENSZ-főbiztos 200 ezer menekült befogadására szólította az EU-t

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa arra szólította pénteken az Európai Unió tagországait, hogy legalább 200 ezer menekültet fogadjanak be minden tagország számára kötelező érvényű áttelepítési (relokációs) program keretében.

Guterres állásfoglalása péntek reggel, az európai migránsválságnak szentelt uniós külügyminiszteri tanácskozás előtt néhány órával látott napvilágot.

A főbiztos felhívta a figyelmet arra, hogy az idén eddig több mint 300 ezer ember próbált meg élete kockáztatásával átkelni a Földközi-tengeren, hogy eljusson Európába, és 2600 ember nem élte túl a veszélyes utat. Tengerbe veszett az a hároméves szíriai kisfiú, Aylan Kurdi is, akinek a holttestét szerdán mosta a partra a víz a törökországi Bodrum-félszigeten. A fényképe bejárta a világsajtót, hatalmas felháborodást keltve.

Guterres szerint Európa nem volt képes hatékony közös választ adni a válságra. "Hogy kezelni tudjuk ezt a tarthatatlan helyzetet, szem előtt kell tartanunk több alapvető dolgot: ez elsősorban menekültválság, nemcsak migrációs jelenség. Az olyan válságövezetekből, mint Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból Görögországba érkezők túlnyomó többsége egyszerűen életét menti" - írja Guterres, aki szerint maradéktalanul tiszteletben kell tartani az emberi jogaikat és méltóságukat.

A főbiztos szerint a menekültválság döntő pillanat az Európai Unió számára, és nincs más lehetősége, mozgósítania kell minden erejét a helyzet kezelésére. A probléma egyetlen megoldását Guterres abban látja, hogy az uniónak és minden tagországnak közös, felelősségre, szolidaritásra és bizalomra épülő stratégiát kell kidolgoznia, sürgős és bátor lépeseket kell tennie.

"Az EU-nak késznek kell lennie arra, hogy az érintett kormányok - jobbára Görögország és Magyarország, illetve Olaszország is - beleegyezésével és támogatásával hozzon létre azonnali és megfelelő sürgőségi befogadó, ellátó és regisztrációs kapacitást" - írja Guterres, aki szerint az Európai Bizottságnak ennek érdekében mozgósítania kell az unió menedékjogi, migrációs és polgári védelmi ügynökségeit és eljárásait, és az UNHCR is kész arra, hogy fokozza erőfeszítéseit.
Az ENSZ-főbiztos úgy fogalmazott közleményében, hogy azoknak az embereknek, akiknek "érvényes kérelmük van a védelemre", részesülniük kell az összes EU-tagország kötelező közreműködésével lebonyolítandó tömeges áttelepítési program nyújtotta lehetőségekben. Az ENSZ-biztos hozzátette, hogy egy "nagyon előzetes" becslés alapján az áttelepítésre felkínált helyek számát legalább 200 ezerre kell növelni. Segítséget kell nyújtani a gyors hazatéréshez - emberi jogaik teljes betartásával - azoknak, akikről kiderül, hogy nincs szükségük nemzetközi védelemre, és nem lehetnek a migrációs program kedvezményezettjei. 

Guterres szerint az európai országoknak - valamint más térségbeli országoknak is - alapvető változásokat kell eszközölniük, lehetővé téve a nagyobb áttelepítési és humanitárius befogadási kvóták alkalmazását, kiterjesztett vízumokat és az érkezők támogatását célzó programokat, tanulmányi és más lehetőségeket kell nyújtani, hogy törvényese érkezhessenek Európába. A főbiztos hangsúlyozza azt is, hogy az tömeges emberáradatnak addig nem lesz vége, amíg nem szűnnek meg a kiváltó okai. Többet kell tenni ezért a konfliktusok megelőzése és a dúló háborúk megállítása érdekében - írta Guterres.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!