Külföld

2014.11.30. 17:55

Az Iszlám Állam főzni és varrni tanítja internetes kampányában a dzsihadisták asszonyait

Egyebek mellett azt tanítja az Iszlám Állam terrorszervezet internetes kampányában a dzsihadisták feleségeinek, hogyan készítsenek ízletes palacsintát a harcokból fáradtan hazatérő terroristáknak.

"Allah katonáinak fogsz főzni" - üzentek az Irakban és Szíriából harcoló férfiak asszonyainak.

A szélsőséges szunnita szervezet nemrégiben indított online kampányában ételrecepteket és varrási tippeket oszt meg a dzsihadisták nőrokonaival, hogy azok boldoggá tehessék a harcokból visszatérő terroristákat - olvasható vasárnap az RT orosz televízió tudósításában.

Az Iszlám Állam al-Zavra címen októberben indított internetes kampányt azért, hogy kijelölje a nők szerepét a dzsihadista élet mindennapjaiban. Céljuk, hogy "felkészítsék nővéreiket a szent háború harcmezejére".

Az eddig sikeresnek tűnő kampányban egyebek mellett a főzés fontosságára hívják fel a figyelmet. Olyan egészséges ételek elkészítését igyekeznek megtanítani, amelyek elegendő energiával látják el a keményen dolgozó radikálisokat egy hosszú nap során.

A szélsőségesek az interneten lépésről-lépésről, képekkel illusztrálva mutatják be, hogyan kell tökéletes palacsintát készíteni a Közel-Keleten harcoló "éhes mudzsahedeknek". Az instrukciók az étel felszolgálására is kitérnek, szerzőjük például hangsúlyozza, hogy a reggelire vagy vacsorára fogyasztandó palacsintákat mézzel kell tálalni.

Az első receptet november elején tették közzé, de varrási és egészségmegőrzési tippeket is megosztanak olvasóikkal - tudatta a Vocativ című amerikai hírportál.

Az online hadjárat több felületen fut párhuzamosan, egyebek mellett a Facebook és a Twitter közösségi oldalon, valamint a YouTube videomegosztó portálon.

Az Iszlám Állam - ellentétben más terrorhálózatokkal, például az al-Kaidával, amelyek általában rejtőzködve, az internet "sötét zugaiban", névtelenül terjesztik anyagaikat - nyíltan jelen van a világhálón, és az általa feltöltött videotartalmak minősége az online játékokéval vetekszik.
Szakértők szerint az IÁ napi 40 ezer Twitter-üzenetet küldött az iraki Moszul városa ellen indított offenzívája idején, kikerülve a spamszűrőket, ami mutatja, hogy e szélsőséges milícia milyen otthonosan mozog az új médiaközegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!