Külföld

2016.01.14. 19:42

Bejelentette lemondását a macedón miniszterelnök

Pénteken benyújtja lemondását, és ezzel lehetővé teszi az előre hozott választások kiírását Nikola Gruevszki macedón kormányfő. A miniszterelnök csütörtökön a macedón állami televízióban közvetített beszédében jelentette be döntését, és azt is közölte, hogy az előre hozott parlamenti választásokat várhatóan április 24-én rendezik meg.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

A vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Nikola Gruevszki kiemelte, hogy száz nappal a tervezett választások előtt, pénteken átadja lemondását a szkopjei parlament elnökének. Emlékeztetett arra, hogy lemondása annak a megállapodásnak a része, amelyet uniós közvetítés mellett a kormánypárt az ellenzékkel kötött. Mint mondta: azt szeretné, ha meg tudnák oldani a problémákat, az ellentéteket pedig maguk mögött hagyhatnák, hogy az ország végre fejlődhessen.

A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött, amikor az ellenzék csalással vádolta meg Nikola Gruevszki miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, amikor a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az ellenzéki Zoran Zaevet. Ezt követően az SDSM elnöke közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a VMRO-DPMNE párt az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani. A megállapodás részeként Gruevszki lemond, a választásokig pedig átmeneti kormány irányítja az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!