Külföld

2016.02.15. 11:51

Bizonytalan a német Brandenburg tartomány villamosainak jövője

2022-ben, a törvény szerint az összes tömegközlekedési eszköznek, így a villamosoknak is akadálymentesnek kell lennie.

Thimm Andreas

Mivel Brandenburgban ennek a feltételnek a legtöbb villamos nem felel meg, az ügyfelek egyesülete attól fél, hogy a villamosok ideje Potsdam kivételével lejár.

A törvénymódosítás például a kerekesszékeseket vagy valamely járássegítő eszköz használatára kényszerülőket, látássérülteket illetve a hallássérülteket is érinti. A törvény 8. §-a így szól: "A közlekedési terv figyelembe veszi a mozgáskorlátozott vagy érzékszervi korlátozott emberek igényeit, azzal a céllal, hogy 2022 január 1.-ig elérhető legyen számukra is valamennyi tömegközlekedési eszköz"

Sajnos nem túl jó az utólagos megfelelő felszerelés lehetősége.

Brandenburg tartományban a hét villamosokat üzemeltető cégben - Potsdam városát leszámítva - majdnem minden villamos 25 évnél idősebb, és nem akadálymentesített. Új villamosok beszerzését, megállók felújítását nem engedhetik meg az önkormányzatok. Brandenburg tartomány kormánya nem tervezi, hogy anyagilag is támogassa a szükséges átalakítást.

Ha túl sokat késik az új villamosok beszerzése még marad remény, ugyanis a személyszállítási törvény átmeneti és záró rendelkezései szerint akkor lehetnek kivételek, ha  "technikai vagy gazdasági okok miatt", nem tudják megoldani az új eszközök beszerezését. Ebben az esetben tehát az érintett tartomány " kivételeket állapíthat meg, amelyek indokolják a hozzáférhetőség korlátozását " , de ebben az esetben is meg kell határozni egy későbbi időpontot az átállásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!