Cameron EU javaslatai elősegíthetik a Brexit-et (frissítve)

2016. február 05., 11:21 szerző: Thimm Andreas forrás: MTI, theguardian.com / telegraph.co.uk / news.sky.com
komment
Egy új közvélemény-kutatás szerint, több brit szeretné elhagyni az Európai Uniót, mint aki maradni szeretne.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A megkérdezettek 45%-a támogatja a "Brexit”-et,  és csak 36% utasítja el, a többiek bizonytalanok. A közvélemény-kutatást a „Times” c. lap megbízásából készítették két nap alatt, David Cameron miniszterelnök EU-reformokról közzétett javaslatcsomagja után.

A közvélemény-kutatás szerint, tehát a kilépést támogató szavazók száma nőtt három ponttal az előző héthez képest, írja a Times. Két közvélemény-kutatás decemberben a két tábor között szorosabb eredményt jelzett. A britek óvatosan kezelik a közvélemény-kutatások eredményét, mióta nem sikerült megjósolni a 2015 általános választások eredményét.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a London által igényelt EU-reformokról kedden közzétett javaslatcsomagot értékelve úgy vélekedett, hogy a csomag csak mérsékelt változtatásokat tartalmaz, és ezért a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás várhatóan nagyon szoros eredményt hoz. 

Az elemző szerint ugyanis a tervezet nem tűnik olyan markáns reformcsomagnak, amely jelentős számú választót tudna felvonultatni a brit EU-tagság fenntartását pártoló tábor zászlaja alá.

Ha a referendumon a brit választók kiszavazzák Nagy-Britanniát az Európai Unióból, annak rövid távon lenne "néhány jókora negatív hatása", mivel a kilépési tárgyalások akár két évig is elhúzódhatnak, és e bizonytalansági időszakot különösen a beruházások szenvednék meg - jósolta a Capital Economics vezető közgazdásza.

A szakértő szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a brit gazdaság befektetési és üzleti vonzereje kárt szenvedne, még akkor sem, ha a kilépési tárgyalások során a brit kormány nem tudna elérni kedvező kondíciókat például a szabadkereskedelem területén az Európai Unióval. A Capital Economics mindig is azon a véleményen volt, hogy az esetleges Brexit hosszú távon sem különösebben jelentős előnyöket, sem komolyabb veszteségeket nem okozna a brit gazdaságnak - hangsúlyozta a cég főközgazdásza. Hozzátette: a rövid távú negatív hatásokat a brit gazdaság hosszabb távon nagy valószínűséggel ledolgozná. Más nagy londoni házak azonban nem ennyire derűlátók.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb központi előrejelzési forgatókönyve szerint a brit gazdaság növekedése máris folyamatosan lassul: a ház az idén 2 százalékos, jövőre 1,7 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában. A CEBR elemzői szerint ugyanakkor ezeket az előrejelzéseket is lefelé ható kockázatokkal terheli a Brexit lehetősége, mivel kétségtelen, hogy legalábbis rövid távon egy ilyen fejlemény komoly zűrzavarral járna.

Brexit esetén a CEBR a font meredek gyengülésére számít, és valószínűsíti azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnése negatív hatással lenne a működőtőke-beáramlásra és a külföldi befektetői keresletre a brit ingatlanpiacon. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

A Standard & Poor's közölte, hogy nagy valószínűséggel leminősítené a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból. A brit kormány 2017 végéig tervezi kiírni a népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról, de szinte konszenzusossá vált az a vélemény a brit sajtóban és az elemzői közösségben, hogy a referendumot már az idén megtartják, leghamarabb júniusban, legkésőbb szeptemberben.

Thimm Andreas

2016. február 05., 11:21 szerző: Thimm Andreas forrás: MTI, theguardian.com / telegraph.co.uk / news.sky.com

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...