Külföld

2015.01.19. 15:19

Cameron: tovább kell szigorítani az EU-bevándorlás szabályait

Még tovább kell szigorítani az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását, mert az eddig elért eredmények nem elégségesek - mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki ezekben a hetekben előadássorozaton ismerteti a kormányzó Konzervatív Párt programját a májusi parlamenti választások utáni törvényhozási időszakra, a kelet-angliai Ipswich városában tartott hétfői beszédében kijelentette: a konzervatívok célja a teljes foglalkoztatottság elérése, de ehhez a bevándorlás megfelelő ellenőrzése szükséges.

Cameron szerint olyan "robusztus" rendszert kell kialakítani, amely megakadályozza, hogy az EU-társállamokból érkező munkavállalók visszaéljenek a brit szociális ellátórendszerrel.

Ebben történt "valamelyes haladás, de nem annyi, amennyit szeretnék" - tette hozzá. Az unión kívüli országokból érkező bevándorlók számát sikerült csökkenteni, ám a Nagy-Britanniába munkavállalási céllal betelepülő külföldi EU-állampolgárok száma emelkedett, részben azért, mert a brit gazdaságban rengeteg új munkahely jött létre - mondta a brit miniszterelnök.

Cameron kijelentette: ha a május 7-i választások után is ő lesz a brit miniszterelnök, kormánya "az elképzelhető legszigorúbb" szabályozást vezeti be a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában.

A kormányfő az egyes részleteiben már korábban ismertetett tervek közül kiemelte, hogy azok az EU-bevándorlók, akik érkezésük után kezdenek munkát keresni Nagy-Britanniában, a jövőben nem igényelhetnek munkanélküliségi ellátást az álláskeresés időszakára. Azoknak, akik hat hónap után sem találnak munkát, el kell hagyniuk Nagy-Britanniát, azoknak pedig, akik elhelyezkedtek, négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és társadalombiztosítási járulékot fizetniük, mielőtt a munkavállaláshoz kapcsolódó szociális kedvezmények teljes körét igénybe vehetnék.

Mindemellett azok a külföldi EU-munkavállalók, akik családjuk nélkül érkeznek Nagy-Britanniába, a jövőben nem vehetnek fel családi pótlékot és egyéb juttatásokat más uniós országokban élő gyermekeik után. Ha ilyen juttatásokra igényt tartanak, akkor az egész családnak Nagy-Britanniában kell tartózkodnia életvitelszerűen; az nem lesz lehetséges, hogy a munkavállaló felveszi a brit családi pótlékot, és azt átutalja otthon élő családjának - hangsúlyozta hétfői beszédében a brit kormányfő.

Cameron két éve bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel

A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna, és a brit választók e tárgyalások eredménye alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!