Costa Concordia - Több mint 26 év börtönt kért az ügyészség a volt kapitányra

2015. január 26., 15:40 szerző: Sárközy Júlia/MTI
komment
Róma - Huszonhat év és három hónap börtönbüntetést kértek hétfőn az ügyészek a bíróságtól Francesco Schettinóra, a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró volt kapitányára a hajószerencsétlenség elsőfokú perében.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Schettinóval szembeni vádak között szerepel a gondatlanságból elkövetett emberölés, a hajó és a tehetetlen utasok magára hagyása, a hatóságokkal való hiányos kapcsolattartás a katasztrófa óráiban. Az ügyészség Francesco Schettino azonnali letartóztatását is kérte a bíróságtól a vádlott esetleges szökésének megakadályozására.

Az ügyészek hangsúlyozták, hogy Francesco Schettinónak kapitányként utolsóként kellett volna elhagynia a süllyedő Costa Concordiát.

Az utolsó utas csak a hajnali órákban tudott elmenekülni a hajóról, miközben a kapitány már órákkal korábban a partról nézte a Costa Concordia katasztrófáját.

A súlyos balesetben 32 ember veszítette életét, köztük egy magyar zenész.

A vádbeszédben az ügyészség képviselői "óvatlan idiótának" nevezték Francesco Schettinót, hangsúlyozva, hogy "értelmetlen" döntéssel ő okozta a hajószerencsétlenséget. Az ügyészek emlékeztettek, hogy a kapitány a születésnapját ünneplő főpincérnek akart kedveskedni azzal, hogy az óriás tengerjáróval a toszkán Giglio szigeténél "bókolt", vagyis túlzottan megközelítette a sziklás partszakaszt.

"Isten irgalmazzon Schettinónak, mi nem bocsáthatunk meg neki!" - hangoztatták az ügyészek.

Francesco Schettino ügyvédje túlzottnak nevezte a több mint 26 év börtönt, megjegyezve, hogy ez életfogytiglannak felel meg, amelyet Olaszországban a többszörös gyilkosokra szoktak kérni. A védelem szerint nincsen szükség a letartóztatásra, mivel Schettino 2012 óta bizonyította, hogy nem áll szándékában megszökni a felelősségre vonás alól.

A 2013 tavaszán kezdődött perben több mint száz tanút hallgattak meg. Schettino majdnem minden tárgyaláson részt vett. A vádbeszéd alatt azonban nem jelent meg a bíróságon. A volt kapitány a hajószerencsétlenség egyetlen vádlottja maradt, miután tiszttársai vádalkut kötöttek. A Costa Crociere hajótársaság egymillió euró közigazgatási bírságot fizetett, valamint mintegy 84 millió euró kártérítést a túlélőknek és az áldozatok rokonainak. Az összesen 4229 főnyi utasközönség és legénység tagjainak 85 százaléka fogadott el eddig kártérítést.

Sárközy Júlia/MTI

2015. január 26., 15:40 szerző: Sárközy Júlia/MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...