Külföld

2014.09.30. 14:39

"Csak" évi százezer eurót keres az olasz parlament borbélya

A római parlament kedden csökkentette a képviselőházban és a szenátusban dolgozó közalkalmazottak bérét: a parlamenti gyorsírók, titkárok és borbélyok a bírósághoz fordulnak fizetésük megkurtítása miatt.

Az olasz kormány által diktált költségvetési szigorítások értelmében a parlament két házában dolgozó adminisztratív személyzet tagjai mostantól kezdve nem kereshetnek többet fejenként évi bruttó 240 ezer eurónál (72 millió forintnál).

Ennél is többet kerestek eddig a képviselőházban és szenátusban a legmagasabb beosztásban foglalkoztatott tanácsosok. A maximum 240 ezres plafon Giorgio Napolitano olasz államfő éves bruttó fizetésének felel meg.

A parlamenti gyorsírók bérét évi bruttó 170 ezer euróra, a képviselőházi és szenátusi archívumban dolgozókét évi bruttó 160 ezer euróra, a parlamenti borbélyok bérét évi bruttó 99 ezer euróra csökkentették.

Olaszországban köztudott, hogy nincsenek anyagi gondjai annak, akinek állást sikerül szereznie a római képviselőházban vagy szenátusban.  A 630 képviselő mellett 1600 fős adminisztráció dolgozik, a 315 fős szenátusban 799 fő a szenátorok munkáját segítő állomány létszáma. Az olasz kormány tervei szerint a parlamenti bérkorlátozással a költségvetés 2018-ig mintegy százmillió eurót tud megtakarítani.

A parlamenti dolgozók érdekképviseletei bejelentették, hogy bíróság elé idézik a kormányt a szerintük jogtalan bércsökkentés miatt.

Az olasz átlagfizetés nem éri el az évi bruttó 20 ezer eurót. A minisztériumokban dolgozó olasz közalkalmazottak átlagbére évi bruttó 33 ezer euró körül mozog.

Az olasz szenátorok bére megközelíti a havi bruttó 20 ezer eurót, a képviselőké valamivel alacsonyabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!