Külföld

2016.02.16. 19:10

Csak rámalláhi kórházba hajlandó menni az éhségsztrájkoló palesztin újságíró

Az adminisztratív fogva tartása ellen 83 napja éhségsztrájkkal tiltakozó palesztin újságíró, Mohammed al-Kík visszautasította az izraeli legfelsőbb bíróság kompromisszumos javaslatát, hogy egy észak-izraeli kórházból az arabok irányította kelet-jeruzsálemi kórházba szállítsák - értesült az izraeli média.

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

A 33 éves Kík bejelentette, hogy csak akkor hagyja abba éhségsztrájkját, ha egy ciszjordániai palesztin kórházba szállítják. "Nincs különbség számára az izraeli Afula és a kelet-jeruzsálemi al-Makkased kórház között" - nyilatkozta a palesztin foglyok szövetségének képviselője a palesztin Majan hírügynökségnek. "Ha úgy dönt és Jeruzsálembe viszik, két három katonát állítanak az ágyához: minden ugyanolyan lesz" - tette hozzá. 

Kík ügyvédei pénteken kérelemmel fordultak a legfelsőbb bírósághoz annak érdekében, hogy a férfit helyezzék át korábbi lakhelye, Rámalláh kórházába. A bíróság elutasította beadványát, de kompromisszumos javaslatként felajánlották az arab kézben lévő, de izraeli fennhatóság alatt, Kelet-Jeruzsálemben működő al-Makkased nevű kórházba szállítását.

Az ételt 83 napja elutasító újságíró egészségügyi helyzete válságos. Az izraeli kettes kereskedelmi tévécsatornának nyilatkozó, eredetileg orvosi végzettségű arab kneszet képviselő, Ahmed Tibi szerint halállal fenyegető veszélyes romlás következett be állapotában.

A 33 éves Kíket, a szaúdi al-Madzsd televíziós csatorna riporterét tavaly november 21-én fogták el ciszjordániai otthonában. Az izraeli hatóságok úgynevezett adminisztratív őrizetbe helyezték: ami azt jelenti, hogy vádemelés és bírósági ítélet nélkül is hat hónapig fogva tarthatják, és a fogva tartás idejét tetszőleges alkalommal meghosszabbíthatják.

A férfi tavaly november 25-én kezdett éhségsztrájkba a vele szemben tanúsított rossz bánásmód és fogva tartása elleni tiltakozásként. Február elején az izraeli legfelsőbb bíróság, egészségi állapotára hivatkozva, felfüggesztette Kík adminisztratív őrizetét, de a kórházat nem hagyhatja el.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint al-Kík tagja a Hamász radikális iszlamista szervezetnek, amelyet Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tart nyilván. Az újságírót 2008-ban emiatt már tizenhat hónapos börtönbüntetésre ítélték. Kík váltig állítja: csak újságírással foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!