Csehország - Megszűnik a kormánykoalíció

2012. április 22., 22:00 szerző: MTI
Prága - Néhány napon belül megszűnik a cseh kormánykoalíció. A három koalíciós párt elnöke vasárnap este megállapodott, hogy április 27-ével felmondják a koalíciós szerződést - közölte Petr Necas miniszterelnök újságírókkal a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a TOP 09 és a Közügyek párt elnökeinek találkozója után.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
   
"A pártelnökök javasolni fogják pártjaiknak, hogy április 27-ével mondják fel a koalíciós szerződést" - jelentette ki a kormányfő, aki egyben az ODS elnöke is.
   
Véglegesen hétfőn dől el, marad-e a jelenlegi kormány, vagy előre hozott parlamenti választásra kerül sor. Necas megerősítette: Karolína Peake, a Közügyekből kivált miniszterelnök-helyettes hétfőn közli vele, sikerült-e annyi képviselőt a maga oldalára állítani, hogy a kormánykoalíció képes megőrizni többségét a képviselőházban. 
   
Az ODS-nek és a TOP 09 pártnak jelenleg együttesen 93 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban. Necas korábban bejelentette, hogy a korrupciós botrányokba keveredett Közügyekkel a két nagyobb kormánypárt már nem hajlandó együtt kormányozni. Peake hétfőig kapott időt arra, hogy biztosítsa a kormányfőt: az általa létrehozott platformnak legalább tíz tagja van. Prágai források szerint azonban Peake-hez vasárnap estig csak a Közügyek hét képviselője csatlakozott.
   
Ugyanakkor Petr Necas, Karel Schwarzenberg és Radek John megállapodott arról is, hogy a három párt továbbra is szorgalmazni fogja a költségvetési megszorításokat. Necas szerint ezek a kormányzati intézkedések olyan kompromisszumok, amelyek mind a három párt számára elfogadhatóak.
   
Radek John, a Közügyek elnöke a koalíciós pártelnökök találkozója után újságíróknak azt mondta: a koalíciós szerződés kizárja, hogy a kormány olyan emberektől függjön, akik elhagyták valamelyik kormánypártot.
   
"Nem a Közügyek, hanem a miniszterelnök úr az, aki lépéseket tesz a kormány szétverésére" - jelentette ki John.

MTI

Facebook