Déli Áramlat - Az építés leállításáról tárgyalt a szerb és az orosz kormányfő

2014. december 08., 15:57 szerző: Markovics Annamária/MTI
komment
A Déli Áramlat gázvezeték építésének leállításáról tárgyalt hétfőn telefonon Aleksandar Vucic szerb és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő. Belgrádi közlemény szerint Medvegyev azt hangsúlyozta, hogy a projekt leállításáról szóló döntést az európai uniós országok "elégtelen együttműködése" miatt hozták meg.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Vucic megismételte: Szerbia számára rossz hír, hogy leállt a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése. A szerb miniszterelnök a beszélgetés előtt a sajtónak azt mondta: minden problémát partnerségi alapon kívánnak rendezni, a szakértők már dolgoznak a megoldási lehetőségeken.

Tomislav Nikolic szerb elnök vasárnap értekezett telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfővel a Déli Áramlatról, illetve arról a gázvezetékről, amely Törökországon haladna keresztül. Nikolic ismertette orosz kollégájával, hogy mennyi gázra van szüksége Szerbiának, illetve hogy milyen hatással lenne országa energiabiztonságára az, ha nem épülne meg a vezeték. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Putyin döntése nem végleges.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter is hátrányosnak nevezte a gázvezeték megépítésének leállítását, mert így Szerbia nem rendelkezne olyan hálózattal, amely alternatívát jelentene az Ukrajnán keresztüli energiaellátással szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hétfőn jelentette be: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

Markovics Annamária/MTI

2014. december 08., 15:57 szerző: Markovics Annamária/MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...