Külföld

2012.03.02. 18:46

Dollárba menekítik pénzüket az oroszok?

Az elnökválasztás előtt valutavásárlásba fogtak az oroszok - derül ki a központi bank adataiból.

MTI

Mivel az euró sorsa bizonyos aggodalmakra ad okot, inkább dollárba menekítik pénzüket az emberek Oroszországban.

A valutavásárlás már az év elején, jócskán az elnökválasztás előtt megkezdődött. Amíg tavaly decemberben 1 milliárd dollárt vásároltak az oroszok, januárra ez a szám megduplázódott, 2 milliárd dollárt tett ki.

A politikai bizonytalanság, a tavaly december 4-i parlamenti választásokat követő tiltakozó hullám miatt sokan kezdtek valutát vásárolni - magyarázta Nyikolaj Podlevszkih, a Zürich Capital Management cég vezető elemzője a bfm.ru gazdasági hírportálnak. Hozzátette, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, ami jóval jelentősebb, az a külföldi tőke kiáramlása.

Tavaly 84 milliárd dollár értékben vitték ki pénzüket a befektetők Oroszországból. Ebben az évben ez a folyamat felgyorsult, januárban körülbelül 11 milliárd dollárt tett ki - közölte Alekszej Uljukajev, az orosz jegybank első alelnöke.

Andrej Klepacs pénzügyminiszter-helyettesnek más adatok állnak a rendelkezésére: 17 milliárd dollárnyi tőkekivonásról tud. Mindketten azt jósolják ugyanakkor, hogy februárban és márciusban a helyzet kedvezőbben alakul.

Az év elején tapasztalt valutavásárlás nem éri el a 2008-as szintet, az akkori elnökválasztás előtt minden tizedik rubelt valutára váltottak át Oroszországban az emberek. Igaz, 2008-ban más volt a helyzet: az orosz gazdaság növekedésben volt, a nyugdíjak átlagosan 30 százalékkal nőttek, míg 2011-ben mindössze 10 százalékkal.

Nyikolaj Podlevszkih szerint az orosz lakosság dollár iránti érdeklődése nemcsak belpolitikai okoknak, hanem a világpolitikai feszültségeknek, az olajár emelkedésének és az Egyesült Államok gazdasági növekedésének is betudható.

Pavel Gennel, a Fővárosi pénzügyi korporáció elnevezésű cég igazgatótanácsának elnöke szerint a valuta iránti kereslet nincs közvetlen kapcsolatban az elnökválasztással. Kizártnak tartja, hogy minden orosz állampolgár, aki valutát vásárol, el akarná hagyni az országot a választás után. Inkább arról van szó, hogy az emberek kihasználják a rubel erősödését, hogy olcsóbban jussanak hozzá a dollárhoz. Az oroszországi bankok ráadásul nagyobb kamatot adnak a dollárban, mint az euróban tartott betétekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!