Külföld

2014.12.04. 20:35

EBESZ-értekezlet - Lavrov és Kerry támogatják az EBESZ ukrajnai ellenőrző csoportjának erőfeszítéseit

Szergej Lavrov és John Kerry támogatták az EBESZ ukrajnai ellenőrző csoportjának erőfeszítéseit, és a délkelet-ukrajnai konfliktus továbbterjedésének mielőbbi megakadályozására szólítottak fel - számoltak be Moszkvában az orosz és az amerikai külügyminiszter bázeli megbeszéléseiről csütörtökön.

A szűkszavú külügyi közlemény szerint nem hozott áttörést Lavrov és Kerry külön megbeszélése.

A hivatalos tájékoztatás szerint az orosz diplomácia vezetője a minszki megállapodások következetes betartását hangsúlyozta és azt, hogy az egymással szembenálló feleknek biztosítaniuk kell a tartós tűzszünetet. Szergej Lavrov Moszkva azon álláspontját is kifejtette John Kerrynek, hogy Kijevnek folytatnia kell a közvetlen párbeszédet a donyecki és luhanszki szakadárokkal.

Az egyéb aktuális világpolitikai kérdésekkel kapcsolatosan a külügyminiszterek kifejtették: mind Oroszország, mind az Egyesült Államok érdekelt abban, hogy "lényeges lökést" adjanak a zsákutcába jutott közel-keleti rendezési folyamatnak. Ebben a palesztin kérdés összetett megoldására helyeznék a hangsúlyt - áll a moszkvai közleményben.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint Lavrov és Kerry is fontosnak tartották a tartós megállapodás elérését a szíriai kormányzat és a lehető legkülönbözőbb politikai erőket felvonultató ellenzék között a 2012. június 30-án Genfben elfogadott egyezség alapján.

A politikai rendezésről több mint két éve tartott nemzetközi Szíria-konferencián egyebek között egy átmeneti kormány létrehozásáról szóló nyilatkozatot fogadtak el a résztvevők, de az elképzelések azóta sem valósultak meg. Az idén januárban bonyolított, Genf-2-nek nevezett tanácskozáson sem tudtak megegyezni a 2012-es nyilatkozat megvalósításáról a Bassár el-Aszad vezette szíriai hatalom és az ellenzék képviselői.

A hatoknak és Teheránnak az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásaival kapcsolatban a moszkvai külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy Oroszország és az Egyesült Államok álláspontja egybeesik. Eszerint mielőbb átfogó megállapodásra kell jutni, amely eloszlatná az aggodalmakat, egyszersmind fenntartanák Irán jogát a nukleáris energia békés felhasználására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!