Külföld

2014.10.24. 15:18

Ebola - Újabb nagyösszegű segélyt jelentett be a kínai elnök

Kína újabb 500 millió jüan, vagyis csaknem 82 millió dollár értékű segélyt fog nyújtani az ebolajárvány elleni küzdelemhez - jelentette be Hszi Csin-ping kínai államfő, amikor fogadta Tanzánia elnökét pénteken Pekingben.

Trebitsch Péter/MTI

A segély címzettjei a járvány által legsúlyosabban érintett országok, Libéria, Sierra Leone, Guinea és nemzetközi szervezetek. A készpénz mellett Peking további szakértők és egészségügyi szakemberek küldését ígérte, valamint jelezte, hogy Kína részt vállalt egy libériai kezelési központ megépítésében - közölte Hszi Jakaya Mrisho Kikwetével.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint az elnök hangoztatta, hogy Kína kész együttműködni a nemzetközi közösséggel az ebolajárvány által érintett országok megsegítésében. Hszi idézte a mondást, miszerint "a barát a bajban is barát" és utalt arra, hogy hazája immár harmadszor igyekszik az érintett országok segítségére lenni.

Kína a járvány februári kitörése óta többször is gyorssegélyt nyújtott a szóban forgó országoknak, közel 200 szakembert és dolgozót küldött a helyszínre, akik a megelőzésben és a helyzet kezelésében működnek közre.

Augusztusban 30 millió jüan, vagyis körülbelül 5 millió dollár értékű segélyt küldtek, majd egy hónappal később további készpénzt, élelmiszert és segélyanyagokat juttattak az érintetteknek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Afrikai Unió 2 millió dollár adományt kapott Kínától. A Sierra Leonéba küldött mobil laboratórium eddig több mint 500 vizsgálatot végzett a vírusra százszázalékos pontossággal - olvasható a hírügynökségi összefoglalóban.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) napokkal korábbi pekingi sajtótájékoztatóján elhangzott, Kína eddig körülbelül 40 millió dollár értékű segéllyel járult hozzá a vírus okozta helyzet enyhítéséhez. A szervezet Kínáért felelős igazgatója ugyanakkor hiányolta a kínai milliárdosok felajánlásait és a régióban érdekelt kínai vállalatokét is. A WFP tájékoztatása szerint eddig 59 millió dollárt gyűjtött, körülbelül egyharmadát annak, mint amennyire becslések szerint szükség lehet az ebola elleni harcban az érintett lakosság sürgősségi ellátására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!