Külföld

2016.01.13. 19:00

Emberölési kísérlet miatt vádat emeltek az ellen a fiú ellen, aki egy zsidó tanárra támadt Marseille-ben

Terrorizmussal kapcsolatos, vallási hovatartozás miatti súlyos emberölési kísérlet gyanújával vád alá helyezte szerda este a párizsi ügyészség azt a kamasz fiút, aki bozótvágó-késsel rátámadt egy zsidó tanárra a dél-franciaországi Marseille-ben - közölték igazságügyi források.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

A 15 éves gimnazista támadót előzetes letartóztatásba helyezték.

A fiú szemtanúk előtt támadt hétfő délelőtt a nyílt utcán egy kipát viselő férfira Marseille egyik legelegánsabbnak számító, nyugodt negyedében, majd a kést hátrahagyva elmenekült a helyszínről.

Az utcai támadásban a 35 éves férfi a hátán és a kezein könnyebben megsérült, de kórházi ápolásra nem szorult. Az antiszemita tettét egyértelműen és büszkén vállaló törökországi származású kurd kiskorú támadót a helyszíntől nem messze előállították. A gimnazista, akinek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, a kihallgatásakor azt mondta, hogy Allah és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében követte el a tettét. A rendőrök szerint csak azt sajnálta a kihallgatásán, hogy nem sikerült a zsidó tanárt megölnie.
Az ügyészség szerint egyértelmű, hogy előre megfontolt, antiszemita jellegű támadásról van szó. A gimnazista fiút nem tartották nyilván a titkosszolgálatok, az ügyészség szerint az interneten radikalizálódott, egyedül támadt, és azt is elmondta, hogy egyetlen vágya, hogy elutazzon Szíriába harcolni, ahol mártírként szeretne meghalni. 

A fiú radikalizálódását állítólag senki nem vette észre a környezetében. A fiú mindkét szülője törökországi kurd, öt évvel ezelőtt érkeztek Franciaországba, és értetlenül állnak fiúk tette előtt, aki jó tanuló és nem voltak pszichológiai problémái sem. 
A támadás óriási felháborodást váltott ki Franciaországban és vitát eredményezett a zsidó közösségen belül a kipa viseléséről nyilvános helyen. 

Zvi Ammar, a Marseille-i izraelita konzisztórium elnöke a "rendkívüli helyzetre" való tekintettel azt javasolta a híveinek, hogy biztonsági okokból átmenetileg ne hordjanak kipát az utcán. Felhívását azonban a legfőbb zsidó vezetők visszautasították. Roger Cukierman, a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CRIF) elnöke és Haim Korsia franciaországi főrabbi azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen ajánlás azt jelentené, hogy a zsidók megfutamodnak az Iszlám Állam elől.

"Elfogadhatatlan hazánkban, hogy egyes állampolgárok a vallási szokásaik miatt aggódnak, megtámadják őket, majd azt a következtetést vonják le, hogy bujkálniuk kell" - mondta Francois Hollande államfő. 

A marseille-i zsidók többsége nem fogadta meg a tanácsot, és szerdán két képviselő - köztük egy nem zsidó vallású - szolidaritásból kipát viselve érkezett a nemzetgyűlésbe. 

A 850 ezer lakosú dél-franciaországi városban 70 ezer zsidó él, a párizsi után a legjelentősebb franciaországi zsidó közösség itt található. A városban az elmúlt hónapokban ez volt a harmadik antiszemita támadás.

Bár a kormány adatai szerint 2015 első kilenc hónapjában valamivel csökkent az antiszemita támadások és fenyegetések száma az előző év ugyanezen időszakához képest, a franciaországi zsidók tavaly rekordszámban emigráltak Izraelbe a zsidó állam összesítése szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!