Külföld

2016.03.24. 10:30

Fákat, villanyoszlopokat döntött ki a friss hó Csíkszeredában

Fákat és villanyoszlopokat döntött ki a frissen lehullott nehéz, vizes hó az erdélyi Csíkszeredában - közölték csütörtökön a hatóságok.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

A székelyföldi városban még szerda délben kezdett havazni, és a meteorológiai szolgálat reggeli mérése szerint 18 centiméteres hóréteg rakódott le, amely azonban a fagypont feletti hőmérséklet miatt folyamatosan olvad. Adrian Panescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője elmondta, a villanyvezetékekre tapadt nehéz, vizes hó terhe alatt két villanyoszlop is kidőlt a városban. Az egyik egy parkoló személygépkocsira esett. A hó fákat döntött ki, ágakat tört le.

A szóvivő elmondta, szerdán a késő esti órákban két és fél órán át nem engedtek 7,5 tonnánál nehezebb járműveket a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országútra. Hozzátette, azért volt szükség a korlátozásra, hogy a hóekék akadálytalanul dolgozhassanak. 

Az éjszaka folyamán 35 gépjármű több mint 300 tonna sót és több mint 50 tonna homokot szórt szét a Hargita megyei utakon. Adrian Panescu tájékoztatása szerint csütörtökön már nincs fennakadás a forgalomban, az utakról leolvadt a hó. 

A román meteorológiai szolgálat honlapján közzétett csütörtök reggeli adatok szerint Maroshévízen öt, Gyergyóalfaluban 14, a Bucsin tetőn 29 centiméter a hóréteg vastagsága. A Madarasi Hargita síközpont szóvivőjének közlése szerint a hegytetőn több mint harminc centiméter friss hó hullott. A szóvivő hozzátette, jövő héttől már csak bejelentett csoportok számára működtetik hétközben is a felvonókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!