Külföld

2014.12.05. 14:44

Felújítják a világ legöregebb, fából készült pagodáját Kínában

Felújítják a világ legidősebb és legmagasabb, fából készült buddhista pagodáját az észak-kínai Sanhszi tartományban - jelentette a kínai média pénteken.

A Fukung templom 958 éves, ötszintes, 67 méter magas pagodája Jing megyében, a Liao-dinaszita idején épült. Nem használtak szögeket hozzá, kizárólag csapokkal, illesztésekkel állították össze.

Az előrehaladott kora miatt bekövetkezett kopások, az állagromlás miatt a látogatók egy ideje már csak a második szintig kapaszkodhattak fel. A restaurátorok az évszázadok során megkorhadt fa részeket javítani, pótolni fogják és természetesen megerősítik a megdőlt építményt - közölték a kulturális örökségvédelem tartományi illetékesei.

A Hszinhua hírügynökség emlékeztetett: a szakemberek évekkel ezelőtt jelezték, hogy az építmény életveszélyesé válhat és akár össze is omolhat. A terveket anyagi okok, a kivitelezési nehézségek miatt újra- és újratárgyalták, s az engedélyt a felújításra végül csak idén adta ki az örökségvédelem országos hivatala.

A két évtizede húzódó és csak a napokban megkezdett munkálatokra végül 7 millió jüant (280 millió forintot) adott a hivatal; a rekonstrukcióval a tervek szerint másfél év múlva végeznek.

Mint kiderült, a tartományi szakemberek amiatt is aggódtak, hogy az UNESCO hogyan értékeli a világörökségi státusra várakozók listáján 2013 óta szereplő pagodánál a beavatkozás színvonalát. A feltételek ugyanis szigorúan szabályozzák a műemlék eredetiségének megtartását.

A Fukung Sákjamuni pagodáját Taocung császár építtette nagyanyja családi házának közelébe, 85 kilométerre a Liao-dinasztia központjától Tatungtól. Történetírók feljegyzései szerint olyan erős a szerkezete, hogy több környékbeli nagy erejű földrengést is lényegében sértetlenül átvészelt. A második kínai-japán háború idején japán katonák több mint kétszáz lövést adtak le rá. Az 1970-es évek elején emiatt végzett helyreállítási munkák során több értékes leletre, dokumentumra bukkantak. A pagodában négy rejtett szintet és több Buddha-szobrot is találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!