Külföld

2015.01.15. 18:26

Francia állampolgárságot kap a zsidókat mentő mali származású muzulmán férfi

Franciaország állampolgárságot adományoz Lassana Bathilynak, annak a mali származású muzulmán vallású férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején - jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Az állampolgársági avatásra kedden kerül sor, a "bravúros tett" kitüntetéseként. A 2006 óta Franciaországban élő, 24 éves Bathily 2014 júliusában nyújtotta be állampolgársági kérelmét a francia hatóságoknak.

A mali férfi annak a kóser élelmiszerboltnak az alkalmazottja, ahova a múlt heti franciaországi terrortámadásainak egyik elkövetője, Amedy Coulibaly pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be, majd azonnal megölt négy embert és mintegy tíz ember túszul ejtett. 
Az alkalmazott eközben 15 embert elrejtett egy alagsori hűtőkamrában. Miután a túszejtő rájött, hogy a vásárlók egy része elbújt az alagsorban, leküldte értük az egyik túszt. Bathily megpróbálta őket lebeszélni arról, hogy felmenjenek, s azt javasolta nekik, hogy szökjenek meg vele együtt a vészkijáraton. A túszok közül azonban senki nem merte követni, mert féltek attól, hogy az esetleges zaj gyanút kelt a terroristában. 

Lassana Bathily így egyedül szökött meg. A rendőrök azonnal megbilincselték és egy órán át hallgatták ki. Ő maximálisan segítette a rendőri erők munkáját, lerajzolta a bolt alaprajzát, átadta a zárak kulcsait és pontos részletekkel szolgált ahhoz, hogy az elitalakulatok előkészíthessék a túszok kiszabadítását.

"Nem zsidókat, hanem embereket bújtattam" - mondta a férfi BFM hírtelevíziónak. 

Lassana Bathilynak személyesen mondott köszönetet Francois Hollande francia államfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. 

A férfi azt mondta, hogy nincs jól, miután a pénteki túszejtésben elvesztette a barátját, aki nagyon fiatal volt. A 20 éves Yohan Cohenről beszélt, aki szintén a bolt alkalmazottja volt. Ő az egyike a négy zsidónak, akit megölt Amédy Coulibaly. 

Lassana Bathily vallását gyakorló muzulmánként négy éve dolgozik a kelet-párizsi kóser boltban, ahol zsidók mellett más muzulmánokat is alkalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!