Külföld

2014.07.30. 11:47

Gázai konfliktus – Heves harcok dúlnak az övezetben

Ismét heves harcok dúltak a Gázai övezetben szerdán, egy viszonylag nyugalmas éjszaka után.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint szerdán újabb 48 palesztin halt meg a harcokban. A hadművelet kezdete óta 1284-en vesztették életüket. Legkevesebb 16-an egy menekülteknek fedezéket nyújtó iskolában haltak meg, egy héttagú család Hán-Júniszban egy házat ért izraeli találatban, egy hattagú család pedig három gyermekkel a dzsabalíjai menekülttábor egyik házában vált a harcok áldozatává. 

A 10-es tévécsatorna híradása szerint palesztin fegyveresek páncéltörő rakétákkal támadtak egy izraeli egységre, amelynek tagjai a tűzharcban segítségül hívták a légierőt, és együtt megöltek tíz Hamász-harcost. 

Jaír Lapid pénzügyminiszter fenyegető üzenetet küldött Mohamed ed-Deifnek, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok parancsnokának, miután az kedden hangüzenetben halállal fenyegette meg az izraeli katonákat, és ismertette szervezetének tűzszüneti feltételeit. 

„Deif a föld alatt bujkál Gázában hetek óta, és ott is fog maradni, mert már halott ember. Előbb-utóbb megtaláljuk és kivégezzük” -  mondta Lapid. 

A Háárec című újság honlapja szerint azért nem indult mindeddig Kairóba a palesztin tűzszüneti tárgyalóküldöttség, mert Egyiptomban csak akkor fogadják őket, ha előtte sikerült megállapodni egy legalább 24 órás humanitárius tűzszünetben. Rámalláh szerint a háromnapos fegyvernyugvásról kedden bejelentett egyezséget előzetesen egyeztették a Hamász politikai vezetőjével, Háled Mesaallal, noha ezt kedden a szervezet cáfolta. 

Hamarosan összeülnek a palesztin vezetők a tűzszünet ügyében, és délután az izraeli nemzetbiztonsági kabinet is a gázai hadművelet jövőjéről értekezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!