Gépkarabélyokkal szerelik fel a párizsi rendőröket

2016. február 29., 18:23 forrás: MTI
komment
Gépkarabélyokkal, golyóálló-mellényekkel és sisakokkal szerelik fel most először a párizsi rendőrség bűnügyi csoportjait, hogy a Kalasnyikov típusú fegyverekből érkező lövésekre reagálni tudjanak és "tömegmészárlások" esetén minél gyorsabban be tudjanak avatkozni - jelentette be hétfőn Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, több mint három hónappal a november 13-ai 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek után.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

"A bűnözők egy része, akikkel szembesülnek, nem haboznak (...) valóságos háborús fegyvereket használni önök ellen, amelyekkel szemben muszáj, hogy legyen önöknél válaszcsapásra alkalmas eszköz, és megfelelő védelem" - fogalmazott a tárcavezető a párizsi 20. kerületi rendőrőrsön.

A párizsi rendőrség bűnügyi csoportjainak valamennyi egysége Heckler és Koch G36-as (Gewehr 36) típusú gépkarabélyt kap, összesen 204 darabot. Ilyen típusú fegyverrel eddig csak az elitalakulatok rendelkeztek. Ezenkívül 1835 golyóálló-mellényt és 241 pajzsot is kapnak a párizsi rendőrök, mindkét eszköz ellenáll a kalasnyikov lövedékeinek.

Az új eszközök között Taser elektromos sokkolók és teleszkópos botok is szerepelnek, mintegy 17 millió eurós költségvetésben. Az eszközöket júniusig kapják meg a rendőrök.

"A bűnügyi csoportoknak a lehető leggyorsabban kell tudniuk beavatkozni az elsőként fellépő járőrök megerősítésére, mégpedig akkor, amikor tömegmészárlás történik" - hangsúlyozta a belügyminiszter.

A november 13-án nyolc helyszínen, kalasnyikovokkal elkövetett merényletekben 130-an haltak meg és több százan sérültek meg. Az aznap életbe lépett rendkívüli állapot keretében, amely május végig van érvényben, a rendőrök szolgálaton kívül is viselhetik a fegyvereiket.

2016. február 29., 18:23 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...