Külföld

2016.02.25. 10:54

Gyomirtót találtak német sörökben

Glifozát peszticidet találtak több német sörben. A müncheni környezetvédelmi intézet 14 népszerű sört tesztelt - és gyomirtót találtak bennük.

Thimm Andreas

Christian Schmidt német szövetségi mezőgazdasági miniszter nem tartja problémásnak a glifozát maradványokat az élelmiszerekben.

A „német tisztasági törvény” 500. évfordulója alkalmából söröket vizsgált a müncheni környezetvédelmi intézet, sokban aggasztó mennyiségű glifozát származékot felfedeztek fel, szélsőséges esetekben az ivóvízhez képest 300-szoros értéket.

"Ez valószínűleg rákkeltő anyag, sem a sörben sem a testünkben nincs helye", mondja Sophia Guttenberger a müncheni környezetvédelmi intézet biológusa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a glifozátot a rákkeltő anyagok közé sorolja, az anyag a hormonrendszert is károsíthatja. Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) nem tartja rákkeltőnek. A glifozát a peszticidekben és herbicidekben világszerte legelterjedtebb.

De vannak megnyugtató vélemények is: A Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) nem lát veszélyt a fogyasztók egészségére nézve. A sörben előforduló glifozát maradványok teljesen természetesnek számítanak, hiszen a glifozát egy engedéllyel rendelkező növényvédőszer hatóanyaga.

"Ahhoz, hogy a glifozát mennyisége egészségügyi kockázatot jelentsen, egy felnőtt embernek egy napon belül 1000 liter sört kellene innia", - mondta a német szövetségi mezőgazdasági miniszter egy TV-interjúban.

IDE kattintva nézheti meg részletesen, hogy mely sörökről van szó, és azt is, hogy melyik milyen eredményt ért el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!