Hongkongi tüntetés - Ostrom alá vették a kormányzati épületeket a diákok

2014. december 01., 12:37 forrás: MTI
komment
Peking/Hongkong - Folyamatos összecsapásokkal telt az elmúlt éjszaka a hongkongi kormányzati épületeknél, legalább negyven embert vittek a baleseti kórházba elsősegélyre, körülbelül húszat vettek őrizetbe.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A választási reform kiszélesítéséért már csaknem két hónapja tartó területfoglaló tiltakozás egyes szervezői támadást hirdettek a több ezer rendőrrel védett kormányzati hivatalok ellen - számolt be hétfőn a helyi online média.

Miután az elmúlt két hétben a Foglald el a központot! mozgalom diákjait több helyszínről is kiszorították, állásaikat, barikádjaikat, valamint azt általuk felállított útakadályokat és sátrakat felszámolták, néhány diákvezető a kormányzati épületek blokádjára hívott fel.

Az Admiralty negyedben gyülekező ezrek közül vasárnap több százan sisakban, védőszemüvegben, maszkban jelentek meg, és a tömeg folyamatosan nyomás alatt tartotta a rendőri kordont. Később felszólították a diákokat, hogy vegyék körbe a hivatali komplexumot, így tegyék tartósan lehetetlenné a kormányzat működését.

A rendőrség egyik magas beosztású vezetője arról számolt be, hogy tüntetők egy része hangosbeszélőn adott utasítást az önkormányzat központi épületeinek ostromára. Azt hangoztatta, hogy ezzel aláásták a hongkongi törvényeket és a rendet, elítélte az illegális gyülekezést, a rendőrség felhívásainak figyelmen kívül hagyását, az erőszakos magatartást, a közterületek törvénytelen elfoglalását. A rendőrség külön közleményben az engedetlenségi mozgalom békés jellegét kérte számon a tüntetőkön.

A helyi South China Morning Post című lap beszámolója szerint a rendőrök paprika spray-vel, gumibottal, levegőbe irányított vízágyúval igyekezett a tömeget feloszlatni, a támadásokat visszaverni. A lap beszámolt arról is, hogy a tüntetők között több helyütt heves vita tört ki a rendőrök elleni támadás támogatói és ellenzői között.

A hongkongi kormányzat határozottan elítélte az "erőszakos radikálisok" törvénytelen cselekedeteit, az engedély nélküli gyülekezést, a rendőrségi kordonok elleni támadást és annak szervezését, a kormányzati hivatalokhoz vezető út blokádját, a közbiztonság veszélyeztetését.

A közlemény utal rá, hogy a tüntetők vizes palackokkal, sisakokkal, paprikaporral dobálták meg a rendőröket, elemlámpákkal világítottak a szemükbe, tűzoltó készülékekkel támadták rájuk és szidalmazták őket. A dokumentum szerint 11 rendőr szenvedett sérüléseket, eddig 40 embert vettek őrizetbe és folyik továbbiak felkutatása.

A kormányzati szóvivő szerint számos közvélemény-kutatás szerint a hongkongi polgároknak az a kívánsága, hogy a tüntetők hagyják el az elfoglalt területeket, ami azt jelenti, hogy a tüntetések szervezői szembe mentek a többség akaratával.

A diákok hetek óta azért vannak az utcán, hogy elérjék, a 2017-es kormányzóválasztáson ne csak minden választópolgár szavazhasson, hanem a jelölteteket is nyíltan választhassák meg. A hongkongi alaptörvény és a kínai törvényhozás döntése értelmében azonban a két-három végleges jelölt személyét egy, a város társadalmát széles körben reprezentáló, 1200 tagú bizottság fogja jóváhagyni. A kérdésben sem a város vezetősége, sem Peking nem hajlandó kompromisszumra.

Korábbi jelentések szerint az érintett kormányzati hivatalok hétfő délelőtt zárva voltak, a környékükön egyelőre csend van, a megszólaltatott tüntetők estig nem tervezték a folytatást, mondván: kevés az emberük.

2014. december 01., 12:37 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...