Külföld

2014.09.02. 11:34

Huszonegy országgal írt alá fejlesztési megállapodást az EU

Huszonegy országgal írt alá összesen 339 millió euró értékben fejlesztési megállapodásokat az Európai Unió kedden - közölte az Európai Bizottság.

Tíz karibi, tíz csendes-óceáni és egy afrikai ország, Antigua és Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Guyana, Jamaica, St. Kitts és Nevis, St. Lucia, St. Vincent és Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago, a Cook-szigetek, a Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Niue, Palau, Szamoa, Kelet-Timor, Tonga, Tuvalu és a Zöld-foki Köztársaság juthat így uniós forrásokhoz.

A legtöbb országban a fenntartható energiatermelést mozdítják majd elő az uniós pénzek, de van, ahol a közpénzügyek kezelését, az egészségügyet, az infrastruktúrát, a foglalkoztatást, illetve a vízellátás és a csatornázottság minőségének javítását támogatja az Európai Unió.

A megállapodásokat Andris Piebalgs fejlesztési biztos írta alá a szamoai Apiában. 

A 2014 és 2020 közötti pénzügyi tervezési időszakban az Európai Unió a tervek szerint 78 országnak juttat majd összesen 30,5 milliárd eurót. Az unió meghirdetett célja, hogy azokon a területeken segítsen, ahol a pénz a legnagyobb eredményt tudja elérni, és ahol arra a legnagyobb szükség van, ezért a neki juttatott forrásokból minden kedvezményezett ország legfeljebb három terület fejlesztésére költhet annak érdekében, hogy a pénz ne aprózódjon el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!