Külföld

2016.01.18. 11:25

Illegális bevándorlás - Péntektől léphet életbe a szigorított osztrák határellenőrzés

Osztrák médiaértesülések szerint péntektől léphet életbe a szigorított ausztriai határellenőrzés, amely a Szlovéniából érkezőket fogja érinteni.

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Azokat a menekülteket ellenőrzik majd az osztrák határon, akik a Karavankák-alagúton (Karawankentunnel) érkeznek az ausztriai Karintia tartományba - olvasható az oe24 elnevezésű osztrák hírportálon. A belügyminisztériumra hivatkozva azt is közölték, hogy az osztrák határrendészet segítségével az ellenőrzést már a határ szlovéniai oldalán elvégzik.

A Szlovéniából érkező menekülteket jelenleg a karintiai szakaszhoz irányítják és itt engedik be Ausztriába. A stájerországi Spielfeldbe január 6. óta nem érkeztek migránsok, de ennél az átkelőnél is szigorúbb lehet majd a beutazók ellenőrzése - olvasható a híroldalon. A Spielfeldnél épített határirányítási rendszer akár már a héten megkezdheti működését. 

Werner Faymann osztrák kancellár egy vasárnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden bevándorlót ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja. A kancellár közlése szerint mostantól csak azok léphetnek be Ausztriába, akiknek Ausztriában menedékjoguk van, illetve akik Németországba akarnak továbbutazni. 

A tartományi vezetők és a kormány illetékesei szerdán tanácskoznak a szigorított menekültügyi intézkedésekről, valamint dönthetnek a menekültek befogadásának felső korlátjáról. Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter szerint konkrét intézkedéseket is hozhatnak a találkozón. Kurz hétfőn kijelentette: ha nincsen uniós megoldás, akkor nemzeti intézkedésre lesz szükség. 

Tavaly kilencvenezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, idén 120 ezer kérelemmel számolnak. Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben pedig 11 ezer menedékjogi igény érkezett be. 

Christoph Leitl, a gazdasági kamara elnöke azt szorgalmazta, hogy a menekültstátusszal rendelkezők egyéves önkéntes munkát végezzenek Ausztriában, ezáltal könnyebben megtanulhatnák a nyelvet és elsajátíthatnák a társadalmi értékeket is. A néppárti politikus javaslata szerint ennek elutasítása esetén megtagadhatnák a menekülttől a szociális segély juttatását. Úgy vélte, hogy Ausztria "példamutatóan helytállt" a menekültellátással kapcsolatos kötelezettségeiben, ezért az ország a menekültbefogadás számláját benyújthatná Brüsszelnek, amely ha másképp nem, pénzügyi eszközökkel kényszeríthetné szolidaritásra a tagországokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!