Külföld

2016.02.16. 07:07

Izrael visszaadja családtagjaiknak tíz palesztin merénylő holttestét

Izrael átadja családtagjaiknak az utóbbi hónapok erőszakhullámában lelőtt tíz kelet-jeruzsálemi palesztin merénylő holttestét - jelentette kedden honlapján a közszolgálati rádió.

A rendőrség a temetés feltételeinek elfogadásától tette függővé a holttestek átadását: a földi maradványok átvételétől számított három órán belül csendes éjszakai szertartást kell rendezni, és azon csak mintegy tíz családtag lehet jelen. 

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapjának értesülése szerint az első temetést már hétfő éjjel megtartották, és ezt egyenként követik a továbbiak a közeli napokban.

A családoknak húszezer sékeles (mintegy 1,4 millió forintos) óvadékot kell átadniuk a temetés előtt az izraeli hatóságoknak, és ezt abban az esetben kapják vissza, ha a szertartás megfelelt az előírt feltételeknek. 

Izrael azért ragaszkodik a csöndes temetés feltételéhez, mert a búcsúszertartások tömegtüntetéssé fajulásától tart, és az újabb erőszakos tüntetések szerinte tovább fokoznák az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben uralkodó feszültséget. 

Izraelben és a palesztin területeken több mint három hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. Október elseje óta 169 palesztin vesztette életét az izraeli biztonságiakkal kirobbant összecsapásokban, a palesztin támadásokban pedig huszonhat izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.  

A támadások azt követően szaporodtak el, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!