Külföld

2017.05.30. 11:47

Kanyaró a csíksomlyói búcsún - veszélyes elindulni? A szakértő megmondja

Csíksomlyó - Sokan indulnak Fejér megyéből is a szombati csíksomlyói zarándoklatra, amely ezúttal veszélyesebbnek ígérkezik a szokottnál. Szakembert kérdeztünk, ki védett a kanyaró ellen.

S. Töttő Rita

Sirák András velencei főorvos a Máltai Szeretetszolgálat kötelékében indul a napokban Csíksomlyóra, ahová sokan követik még Fejér megyéből. A csíksomlyói búcsú és zarándoklat évtizedek óta a magyarság egyik legfontosabb keresztény eseménye, amelyre minden évben ezrek látogatnak el. A római katolikus egyház hívei teljes bűnbocsánatot nyerhetnek a zarándoklaton.

Hargita megye tisztifőorvosa azonban a napokban felhívta a búcsúra igyekvők figyelmét, hogy Csíksomlyón egy félnomád életmódban élő közösség tagjainál kanyarójárványt észleltek, amely miatt   sokan kórházba is kerültek. Az otthon maradottakat is beoltották már, mégis a környezetükben olyanok élnek, akik már fertőznek, de még nincsenek tüneteik. A szakember ezért óva inti a látogatókat, hogy a kanyaró oltáson még át nem esett gyerekeket is magukkal hozzák az eseményre.

 

 

Fotó: Kocsis Tekla

De vajon csak a gyerekek veszélyeztetettek? Erről is kérdeztük Sirák Andrást, aki elsősorban azt volt kénytelen hangsúlyozni, hogy a mai kanyaró sajnos már nem ugyanaz, mint a nagy 20-30 évvel ezelőtti járványok idején. Annál sokkal súlyosabb lefolyású és akár halállal is végződhet.

– A mai  30 év alatti korosztály valószínűleg teljesen védett, ugyanis ők  komplett, két részből álló oltássorozatot  kapott. Ugyancsak védettek, akik kanyarón átestek – árulta el a főorvos. Ez utóbbit persze nehéz észben tartani, de érdemes megkérdezni szülőt vagy  megkeresni az oltási könyvet. –  Az 50 fölötti korosztály 85-90 százaléka átesett a betegségen, így nagy valószínűséggel ők védettek.

 

 

Fotó: Kocsis Tekla

A kanyaró, árulta el a főorvos, nagyon magas lázzal kezdődő, torokgyulladással folytatódó betegség, ami 1-2 nap elteltével  mindenütt, de főként az arcon, mellkason megjelenő,   összefolyó élénkvörös kiütésekben csúcsosodik ki. Nincs rá specifikus gyógyszer, a szövődményeket lehet kezelni antibiotikumokkal, de – hangsúlyozza Sirák doktor – ennek megállapítása  nem otthoni, hanem orvosi feladat!  Védekezni egyébként nem nagyon lehet ellene egy búcsúban, ugyanis cseppfertőzés útján terjed. Ám egy ilyen eseményen nem lehet orvosi maszkban részt venni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!