Külföld

2014.07.23. 15:19

Kényszerleszállást hajtott végre Tajvanon egy utasszállító, sok halott

Peking/Tajpej - Viharos időben, kényszerleszállás közben lezuhant szerdán a TransAsia tajvani légitársaság utasszállító repülőgépe a Tajvanhoz tartozó Penghu szigetén. A balesetnek a legfrissebb hivatalos közlés szerint legalább 47 halálos áldozata és 11 sebesültje van - jelentette a helyi sajtó a közlekedési tárca vezetőjére hivatkozva.

Az ATR 72-típusú, turbólégcsavaros, dupla hajtóműves gép helyi idő szerint nem sokkal este 7 óra után csapódott földbe a Makong nevű légikikötőn kívüli területen, amikor második alkalommal kísérelte meg a leszállást.

A korábbi jelentések 51 halottról szóltak.

A polgári légi irányítás vezérigazgatója sajtótájékoztatóján elhibázott kényszerleszállási manővert említett. Jean Sen elmondta, hogy a gép pilótája landoláskor a sűrű eső okozta rossz látási viszonyok miatt átstartolásra kért engedélyt, amit megkapott.

Az újbóli leszállási próbálkozás nem ritka zord időjárási körülmények között. A gép azonban elvesztette a kapcsolatot az irányító toronnyal, amikor az átstartolás közben körülbelül 300 láb (91,44 méter) magasan volt. A földbe csapódásakor Hszihszi falu területén kigyulladt.

A GE 222-es belföldi járat indulási időpontja a déli Kaohsziung városból délután 4 óra volt és 35 perccel később kellett volna megérkeznie a makongi repülőtérre. Úgy tudni, hogy a gépet éppen az időjárási körülmények miatt késve, 5 óra 42 perckor indították.
A 14 éves szolgálati idővel rendelkező repülőgépen összesen 58-an tartózkodtak, 54 utas és 4 fős személyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!