Külföld

2016.03.24. 09:43

Kerry: Washington eredményes tárgyalásokra számít Moszkvával a szíriai rendezésről

Washington eredményes tárgyalásokra számít Moszkvával a szíriai konfliktus lezárásáról, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak az amerikai külügyminiszter minden korábbi, az orosz fővárosban tett látogatása során sikerült új megközelítéseket találni az előrelépéshez.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Erről John Kerry amerikai külügyminiszter szólt Moszkvában, mielőtt tárgyalóasztalhoz ült ottani partnerével és vendéglátójával, Szergej Lavrovval. A washingtoni diplomácia vezetőjét, aki nem egészen egy év leforgása alatt immár harmadik alkalommal látogatott el Moszkvába, a nap folyamán fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök is. 

Kerry hozzáfűzte: ha a korábbi vizitjei során nem is értek el olyan mértékű elmozdulást, mint remélni lehetett, "de sok bonyolult kérdésben sikerült előrelépést elérni".

Szíriáról szólva az amerikai külügyminiszter elismerte, hogy az ottani részleges és törékeny tűzszünet csökkentette az erőszak szintjét, de rámutatott, hogy ennek további csökkentésére, valamint arra van szükség, hogy a humanitárius segély könnyebben eljuthasson a rászorulókhoz.

"Az igazság kedvéért el kell mondani, hogy három héttel ezelőtt nagyon kevesen hitték, hogy véget lehet vetni az erőszaknak Szíriában" - mondta Kerry Lavrovnak.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a sikert Szíriában az Egyesült Államok és Oroszország egyenrangú együttműködése tette lehetővé.

Lavrov - akit Kerry nyilvánosan felköszöntött születésnapja alkalmából - arról szólt, hogy a szíriai és az ukrajnai rendezés ügye mellett a kétoldalú viszony kérdéseire külön figyelmet fordítanak. Szavai szerint amerikai vendége korábban jelezte, hogy szerinte is szükség van erre az eszmecserére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!