Kézigránátot dobtak egy menekültszállásra Németországban

2016. január 30., 16:26 szerző: Thimm Andreas forrás: MTI
komment
A támadás a Baden-Württemberg tartományi Villingen-Schwenningen menedékkérőket befogadó állomása ellen történt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A szerkezetet biztonsági őrök vették észre a befogadóállomás udvarán. A rendőrség lezárta a környéket és biztonságba helyezte lakóit, majd tűzszerészek ellenőrzött robbantással megsemmisítették a szerkezetet.

A nyomozás első megállapításai szerint biztos, hogy a szerkezetben volt robbanószer, az viszont nem biztos, hogy működőképes volt. Meglehet, hogy beépített biztosítószeget nem tartalmazott. Éles kézigránátnak pedig csak robbanószerrel töltött, biztosítószeggel ellátott szerkezet minősül - mutattak rá a tartományi bűnügyi hivatal szakértői.

Egyelőre az sem világos, hogy ki ellen irányult a támadás, és mi volt az indíték. Így azt sem lehet kizárni, hogy nem a menedékkérők, hanem a biztonsági őrök voltak a célpontok. Az ügy feltárására egy 75 fős nyomozócsoportot állítottak fel. Az mindenesetre biztos, hogy robbantásos merénylet eddig nem történt menekültszállás ellen - emelte ki a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szóvivője.  "Haditechnikai eszköz bevetése menekültszállás ellen új jelenség" - tette hozzá.

Az ügyről nyilatkozó politikusok is azt hangsúlyozták, hogy a menedékkérők elleni erőszak új minőségét jelenti a kézigránátos támadás. A történteket valamennyi parlamenti párt, a tartomány miniszterelnöke és a szövetségi kormány igazságügyi minisztere is elítélte. A BKA szerint tavaly 1005 erőszakos támadás és egyéb atrocitás történt németországi menekültszállások ellen, ami ötszörös növekedés a 2014-ben regisztrált 199-hez képest. A BKA az idén 35 támadást jegyzett fel.

Thimm Andreas

2016. január 30., 16:26 szerző: Thimm Andreas forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...