Kijev szerint mintegy 700 orosz katona hatolt be Ukrajnába

2015. január 19., 18:35 forrás: MTI
komment
Az orosz fegyveres erők körülbelül hétszáz katonája, két zászlóalj lépte át hétfőn az orosz-ukrán határt - közölte újságírókkal Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadművelet (ATO) parancsnokságának szóvivője.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Elmondása szerint az orosz katonák Luhanszk megyében, a Moszkva-barát szakadárok által megszállt határszakaszon léptek be az országba. "Az, hogy a határtól merre folytatták útjukat, egyelőre nem ismert" - fűzte hozzá.

Az ATO értesülései alapján Oroszország továbbra is rendszeresen juttat át fegyvereket és katonai erősítést a két ország közötti határon a szakadároknak.

Az elmúlt egy hét alatt rendkívül felerősödtek a szakadár támadások a frontvonal mentén, naponta több tucatnyi tüzérségi támadás éri az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatti területen lévő katonai állásokat, településeket és különböző civil célpontokat. A hadműveleti parancsnokság hétfői közlése szerint az elmúlt egy nap alatt összesen 99-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán katonák állásaira.

Múlt kedden az ukrán oldalon egy civilek által használt autóutat lőttek Grad rakéta-sorozatvetővel Kijev és az EBESZ szerint szakadár területről. Az egyik rakéta egy menetrend szerinti távolsági busz mellett csapódott be, az utasai közül 12-en életüket vesztették és 17-en megsérültek.

Hétfőn heves harcok folytak az ukrán katonák által védett donyecki nemzetközi repülőtéren is, amelyet a szakadárok orosz katonai segítséggel a múlt héten vettek ostrom alá. Az éjjel kijevi források szerint az ukrán alakulatoknak sikerült evakuálniuk sebesültjeiket, valamint részleges állománycserét hajtottak végre.

A műveleti parancsnokság vasárnap azt közölte, hogy a repülőtér csaknem egész területét sikerült megtisztítaniuk a szakadár behatolóktól.

Andrij Liszenko hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások értelmében a donyecki nemzetközi repülőtérnek Ukrajna ellenőrzése alatt kell maradnia, és semmiféle egyezség nem született arról, hogy az ukrán fegyveres erőket kivonják a reptérről. Mint mondta, Kijev következetesen tartja magát a minszki megállapodások minden pontjához, és ugyanezt követeli Oroszországtól is, a Moszkva által támogatott donyecki és luhanszki szakadárok viszont folyamatosan lövik a frontvonalon keresztül az ukrán ellenőrzés alatti területeket.

A szóvivő az orosz külügyminisztérium azon közleményére reagált, amelyben a Kreml Kijevet a minszki megállapodások megsértésével vádolta meg. Moszkva szerint erről tanúskodik egyebek között az, hogy Ukrajna állítólag növeli katonai jelenlétét a kelet-ukrajnai térségben, valamint az is, hogy Petro Porosenko elnök újabb részleges mozgósítást rendelt el az ukrán lakosság körében. Oroszország a közleményben felszólította Kijevet, hogy haladéktalanul vonja vissza nehézfegyvereit az ütközőzóna vonalától.

Liszenko leszögezte, hogy az ukrán hadsereg nem tervezi a frontvonal átlépését.

A Moszkva, Kijev és az EBESZ delegáltjaiból álló, úgynevezett kontaktcsoport, valamint a kelet-ukrajnai szakadárok képviselője szeptemberben tűzszünet életbe léptetéséről állapodtak meg. Miután a fegyvernyugvás nem jött létre, arról született egyezség, hogy 30 kilométer széles ütközőzónát hoznak létre a jelenlegi frontvonal mentén, amelyből a szemben álló felek (15-15 kilométer szélességben) kivonják a nehézfegyvereket, azonban egyelőre ez sem történt meg.

A 62.ua donyecki hírportál hétfőn azt jelentette, hogy a szakadárok rakétával eltaláltak a megyeszékhely központjában egy gyermekkórházat, aminek következtében két orvos könnyebben megsebesült.

2015. január 19., 18:35 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...