Külföld

2015.01.20. 18:48

Kijev szerint orosz erők támadtak meg egy útellenőrző posztot Kelet-Ukrajnában

Az orosz reguláris hadsereg egységei rátámadtak egy ukrán útellenőrző posztra a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében - jelentette ki Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet (ATO) parancsnokságának szóvivője kedd esti rendkívüli kijevi sajtótájékoztatóján.

Helyszíni beszámolók szerint az orosz határhoz közeli, Luhanszktól északra lévő területen, a bahmutyivkai autóúton felállított 31-es posztot érte elsőként az orosz erők támadása. Heves, több órán át tartó tűzharc után az ukrán erők feladták a posztot és hátrébb vonultak. Jelenleg a 29-es ukrán útellenőrző pontért folyik tovább a tüzérségi összecsapás a szemben álló felek között.

A közelben tartózkodik Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő, a Donbasz önkéntes ukrán belügyi alakulat parancsnoka, aki közölte, hogy legalább két ukrán katona elesett a harcokban és több megsebesült. Hozzátette, hogy civil áldozatok is lehetnek, mert a harc közben a támadók tüzérségi lövedékei közül több a közeli Krimszke faluban csapódott be. Szemencsenko szavai szerint a 24-ik ukrán gépesített dandár vív tűzharcot a támadókkal.

Előző nap Liszenko sajtótájékoztatóján hírszerzési információk alapján azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők körülbelül hétszáz katonája - két zászlóalj - behatolt az országba a Moszkva-barát szakadárok által megszállt Luhanszk megyei határszakaszon keresztül.

A közlésre reagálva az orosz védelmi minisztérium szóvivője tagadta, egyenesen "ostobaságnak és hallucinációnak" nevezte azt, hogy orosz katonák nyomultak volna be Ukrajna területére.

Az újabb, keddi kijevi állításra még nem reagált Moszkva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!