Külföld

2015.07.27. 08:13

Kína megint reccsent egy nagyot

Nagyot estek a kínai tőzsdék hétfő reggel, a kedvezőtlen ipari adat mellett az is nyomasztja a piacot, hogy sokak szerint gyengül a kormányzati intervenció.

A Saghaj Composite index 8,5 százalékot zuhant a hétfői kereskedésben, ez százalékosan a legnagyobb egy napon elszenvedett vesztesége a tőzsdemutatónak. Elemzők szerint az esés újabb köre annak köszönhető, hogy lassulni látszik az állami vásárlások üteme, amellyel eddig megpróbáltak életet lehelni az összeomló árfolyamokba, de a reggeli ipari adat sem segített.

A Marketwatch tudósítása szerint helyi brókercégek úgy becsülik, hogy az állami tulajdonban lévő China Securities Financial Corp. eddig százmilliárd jüanos nagyságrendben költött részvények vásárlására, igaz erről hivatalos adat eddig nem látott napvilágot.

A részvényforgalom az utóbbi napokban jelentősen csökkent a sanghaji és sencseni tőzsdén, az 1,2 milliárd jüan körül alakult szemben a lejtmenet előtti időszak 2 milliárd jüanos nagyságával. Ez arra utalhat, hogy a befektetők még mindig bizonytalanok a központi gazdaságpolitika változásainak irányát illetően - mondta a Shenin Wanguo Securities szakértője a portálnak.

A gyenge ipari adat is hozzájárult ma az eladói nyomáshoz - mondta Gerry Alfonso, a Shenwan Hongyuan Securities igazgatója. E szerint az iparvállalatok profitja 0,3 százalékkal csökkenhetett júniusban az egy évvel korábbihoz képest, az előző két hónapban ez az érték emelkedést mutatott - emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!