Külföld

2012.04.23. 05:25

Kiterjesztik a prosti-botrány miatti vizsgálatot

Az amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága kiterjeszti az elnök biztonságáért felelős Secret Service Kolumbiában kipattant prostituált-botrányában folytatott vizsgálatát - jelentették ki vasárnap televíziós nyilatkozataikban a testület tagjai.

MTI

A bizottság "a szélesebb körű vizsgálat kezdeteként több kérdést intéz majd a titkosszolgálathoz, azt tudakolva, hogy az eset vajon kivétel volt-e, avagy van-e arról valami a nyilvántartásban, hogy a Secret Service ügynökei hasonlóképp kötelezettségszegést követtek el kiküldetésben, de szolgálaton kívül" - mondta a Fox News televíziónak Joe Lieberman, a testület elnöke.

Lieberman szerint azt is ki kívánják deríteni, hogy amennyiben korábban is előfordultak hasonló esetek, akkor azok felett miért siklottak el, és mi a garancia arra, hogy hasonló esetek a jövőben nem fordulnak elő.

A Secret Service néhány tagja a hírek szerint prostituáltakat vitt fel a szállására, amikor Barack Obama elnök útját készítették elő a kolumbiai Cartagenában, ahol az amerikai államok csúcstalálkozót tartottak. A botrányt az egyik "eszkort" robbantotta ki, aki állítása szerint nem kapta a szolgáltatásáért jár fizetséget.

A Secret Service szerint az ügyben 12 ügynöke érintett, akik közül hatan már kiléptek. Öt további ügynököt felfüggesztettek egyet pedig felmentettek a súlyos kötelezettségszegés vádja alól, de ellene is hivatali eljárás indul. A vasárnapi tévéműsorokban megszólaló amerikai politikusok egyébként kivétel nélkül támogatásukról biztosították Mark Sullivant, a szolgálat igazgatóját, aki szerintük jól kezelte az ügyet és meg fog felelni a vizsgálat kérdéseire.

Lieberman emlékeztetett rá, hogy a történelem rengeteg példa van arra, hogy az ellenség szexszel kompromittált biztonsági vagy hírszerzési birtokában lévő embereket. Hozzátette: az adott esetben nincs rá bizonyíték, hogy ilyesmi történ volna. A független szenátor szerint az ügyben lehet, hogy több nyilvános meghallgatást is fognak tartani.

"Mindenki, akit bűnösnek találnak, el fogja veszíteni az állását" - jelentette ki Peter King, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke az NBC televíziónak. King korábban közölte, hogy az általa irányított testület négy nyomozót állított rá az ügy kivizsgálására. A bizottsági elnök a múlt héten intézett levelet Sullivanhez, egyebek között azt tudakolva, hogy hány embernek volt tudomása az esetről, és hogy összesen hányan utaztak Cartegenába Obama biztosítására. Kérte, hogy a szolgálat vezetője percről percre számoljon el az esettel, és azt is közölje, hogy az ügynökök megsértették-e az amerikai vagy a kolumbiai törvényeket.

Obama vezető kampánystratégája, David Axelrod a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a Secret Service részéről mindig is magas szintű, önfeláldozó professzionalizmust tapasztalt, ezért nagy csalódás okozott számára az ügy kipattanása. Axelrod szerint az ügy végére kell járni, de nem szabad hagyni, hogy azokat is befeketítsék, akik kiváló munkát végeznek.

Susan Collins szenátor és Carolyn Maloney képviselőnő egymástól függetlenül azt javasolta, hogy a hasonló botrányok elkerülése érdekében emeljék meg a Secret Service-ben szolgáló nők arányát. Maloney szerint ez jelenleg 11 százalék.

A titkosszolgálat ügynökein kívül 11 katona ellen is vizsgálat indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!