Külföld

2014.11.21. 14:31

Korrupciógyanú miatt újabb kormánytag kényszerült lemondásra Franciaországban

Lemondott hivataláról pénteken Kader Arif francia veteránügyi államtitkár, hogy szabadon tudjon védekezni egy, a családtagjait érintő korrupciós ügyben - közölte a francia elnöki hivatal.

Francois Hollande államfő elfogadta a lemondást, Arif utódának Jean-Marc Todeschini szocialista képviselőt nevezte ki. Hollande 2012-es elnökké választása óta Arif a harmadik kormánytag, aki pénzügyi botrány miatt kényszerül lemondásra.

A toulouse-i ügyészség a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) feljelentése nyomán szeptemberben indított előzetes eljárást annak tisztázására, hogy Arif testvérének és unokaöccseinek rendezvényszervező cégei hogyan nyerhettek meg két közbeszerzési pályázaton több évre szóló, több millió eurós állami megrendeléseket abban a régióban, ahonnan a kormánytag is származik.

Az államtitkár azóta többször hangoztatta, hogy ő maga személyesen nem érintett az ügyben. A Mediapart oknyomozó hírportál azonban csütörtökön megírta, hogy november 6-án az államtitkár hivatalában házkutatást tartott a rendőrség. Ezt az ügyészség azonnal megerősítette. Arif ezt követően a kormánytagsága jelentette felelősséggel, illetve az általa szervezett háborús megemlékezések iránti tisztelettel indokolta, hogy lemond hivataláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!