Külföld

2014.04.18. 13:24

Külföldi sajtó Magyarországról

A Die Welt című német konzervatív lap a holokauszt magyarországi történetéről közölt cikket az online kiadásában, a liberális Süddeutsche Zeitung pedig a wiesbadeni goEast filmfesztivállal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal online kiadásában.

A Die Welt Először a Wehrmacht jött Magyarországra, azután az SS címmel közölte Sven Felix Kellerhoff írását, aki megjegyezte, hogy a választásokon megerősített, "de nemzetközileg vitatott" kormányfő, Orbán Viktor "terve révén robbanékonnyá vált a magyar zsidók 70 évvel ezelőtti elpusztításának" témája.

Orbán "egy emlékművet akar emelni, amely Magyarországot a német agresszió tiszta áldozataként mutatja be" - tette hozzá, megjegyezve, hogy ennek a beállításnak "kevés köze van a valósághoz".

A Süddeutsche Zeitung a kelet-európai műveket bemutató goEast filmfesztiválról Paul Katzenberger írását közölte Ellentmondások a periférián címmel, amelyben a szerző kifejtette: Európa közepe és "a keleti periféria" elhatárolása, Közép-Európa és Kelet-Európa megkülönböztetése egymástól jóval bonyolultabb a közkeletű nyugati elgondolásánál, miszerint a kontinens közepe "a gazdagság és a civilizáció, keleti része pedig szegénység és az elmaradottság" világa. 

A valódi helyzetet olyan helyeken lehet megtapasztalni, mint Magyarország, amely földrajzi helyzete és történelme révén "egyértelműen közép-európai", de az utóbbi években "tipikusan +kelet-európai+ folyamatokkal keltett figyelmet", köztük a polgári jogok és a sajtószabadság korlátozásával, egy "autokrataként fellépő kormányfővel" és a kisebbségek, például a romák iránti tolerancia hiányával - írta a liberális lap szerzője a fesztivál dokumentumfilmes szekciójának díjnyertes alkotása, Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című munkájával kapcsolatban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!