Külföld

2014.08.28. 13:17

Külföldi sajtó Magyarországról - Die Welt, Der Standard

A Die Welt című jobboldali német lap Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről közölt vezércikket csütörtöki számában.

Az Orbán forradalma című írás szerzője, Jacques Schuster kiemelte, hogy az ukrán válság "viharában alig néhány megfigyelő vette észre, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor nemcsak az EU-nak küldött hadüzenetet, hanem a nyugati értékrendnek is".

Hozzátette: Orbán Viktor 2010-es választási győzelme óta "folyton nyelni kellett" az olyan szavakat a magyar miniszterelnöktől és környezetétől, amelyek "durva vehemenciája alig felülmúlható", és amelyek "annyira illenek a nyugati értékrendbe, mint egy krumpli a tulipánmezőre". 

A nyugati megfigyelők aggodalma azonban nem volt tartós, "mindig leterítette őket Orbán művészi tökélyre fejlesztett kétértelműsége", hiszen a kormányfő szavai angolul "nyájasnak" tűnnek, magyarul viszont "csattannak, mint a retesz a cellaajtón". Magyarul azonban nemigen tudnak Európában, ezért az aggodalom helyett a higgadtság volt a jellemző, és az uniós országok és intézmények Orbán választási győzelmeit is figyelembe vették - fejtette ki a Die Welt szerzője. 

Mindehhez hozzájárult még az is, hogy Magyarország kis ország, amelyet könnyű nem észrevenni, miközben máshol válság és háború tombol - tette hozzá, megjegyezve, hogy "minél inkább szenvedett Ukrajna a keletről érkező orkánoktól", annál kevesebb figyelem jutott az Európai Unióban, illetve az uniós tagállamokban "a Budapestről érkező széllökésekre".

Ezért Németországban csak most vesznek tudomást a július végén elhangzott tusnádfürdői beszédről - vélekedett a Die Welt vezércikkírója, aki a beszédet elemezve hangsúlyozta: az Európai Néppártnak nyílt vitát kellene folytatnia arról, hogy a Fidesz a politikai családjához tartozik-e még. "Egy valamit ugyanis (az Orbán-)beszéd után minden további nélkül meg lehet állapítani: a demokrácia zászlaja félárbocon leng Budapesten"- írta Jacques Schuster, aki szerint vigyázni kell, nehogy "egy szomorú napon bevonják" a zászlót.

A cikk a Die Welt online kiadásában Orbán Viktor Putyint játszik. És Erdogant címmel jelent meg. 

A magyar kormány nem tartja kívánatosnak az "önálló és öntudatos, s esetleg ellenálló" kultúrát - olvasható a Der Standard című liberális osztrák lapban. A budapesti tudósító, Gregor Mayer véleménye szerint, a kulturális elitet lecserélik, az intézményeket megszállják, az önálló döntésre képes testületeket felszámolják. Igazi kultúrpolitika, kuturális stratégia mégsincs - véli a szerző. 

A Nemzeti Színház igazgatója élvezi Orbán Viktor teljes bizalmát - írja Mayer és megjegyzi: olyan kedvencek, mint Vidnyánszky Attila, nagyvonalú támogatásokat kapnak, míg másokat, így azokat, akik nem alkalmazkodnak, anyagilag ellehetetlenítik. A jól működő filmipart szétverték, hogy az állami pénzek felett egyedül a hollywoodi producer, Andy Vajna rendelkezzen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!