Lemondták az amerikai külügyminiszter kubai útját

2016. március 04., 07:05 forrás: MTI
komment
Lemondták John Kerry amerikai külügyminiszter március közepére tervezett kubai látogatását, és az utazásra nem tűztek ki újabb dátumot - közölte helyi idő szerint csütörtökön John Kirby külügyi szóvivő.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A tájékoztatásból nem derült ki, hogy Washington vagy Havanna mondta le az utat. 

Kerry az emberi jogokról folytatott volna párbeszédet kubai vezetőkkel, Washingtont ugyanis aggasztja a karibi szigetország kommunista kormányzatának emberi jogi politikája. 

Barack Obama amerikai elnök március 21-22-én Kubába utazik. Az amerikai külügyminiszter február közepén egy kongresszusi meghallgatáson jelentette be, hogy hamarosan - még az elnöki látogatás előtt - ő maga is Kubába megy. 

Nevük elhallgatását kérő külügyi források szerint a látogatást azért kellett törölni, mert még javában folynak a részletes tárgyalások a két fél között az elnöki vizitről, egyebek mellett arról, hogy Obama melyik disszidenssel találkozhat Havannában, így a külügyminiszteri látogatást a Kerry által javasolt időtartamban nem fogadta konstruktívan a kubai fél. 

A külügyi szóvivő szerint John Kerry változatlanul szeretne a közeljövőben Kubába utazni. 

Február 24-én a kubai kormány hét, ideiglenesen szabadlábon lévő disszidensnek engedélyezett egyszeri külföldi utazást. Szakértők Havanna döntését az amerikai kormányzatnak tett gesztusként értékelték Obama történelmi látogatása előtt.

2016. március 04., 07:05 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...