Külföld

2015.05.26. 16:55

Lengyelország Szíriából menekülő családokat készül befogadni

Lengyelország hatvan olyan szíriai családot készül befogadni, amelynek tagjai a szíriai erőszakcselekmények miatt kénytelenek menedéket kérni - jelentette be Ewa Kopacz lengyel kormányfő kedd délutáni sajtóértekezletén, hozzáfűzve, hogy már meg is kezdték az ehhez szükséges logisztikai előkészületeket.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Aa menekültek önkéntes befogadásáról szóló döntés Grzegorz Schetyna, a külügyi tárca vezetője és Teresa Piotrowska belügyminiszter hétfői egyeztetése nyomán született.     „A Szíriában ma barbár módon üldözött keresztények megérdemlik, hogy egy olyan keresztény ország, mint Lengyelország, gyorsan reagáljon és segítsen” – jelentette ki Kopacz.  

A tervezett befogadás időpontjáról és egyéb részletekről nem adott tájékoztatást. Mint mondta, „nagyon pontos menetrendet” kell kidolgozni,  a menekültek számára méltó és a gyerekek gondozását is lehetővé tevő feltételeket kell teremteni, a lengyel nyelvtanulás lehetőségét is biztosítani akarják. Hangsúlyozta: a kormány az önkormányzatok együttműködésére számít.

A lengyel sajtó már az év elején beszámolt arról: egy lengyel-szíriai családból származó aktivista alapítványa szorgalmazza a szíriai menekültek befogadását. Az Estera alapítvány a lengyelországi egyházak és a jótékonysági szervezetek és vállalkozók támogatásával 300 család befogadását lehetővé tevő körülményeket biztosított, a segítségnyújtás eddig csak politikai akarat kérdése volt.

Ewa Kopacz május közepén az Európai Bizottságnak az uniós menekültpolitikát szabályozó javaslatcsomagjára reagálva bejelentette: Lengyelország amellett fog kiállni, hogy az Európai Unió tagállamai önkéntes  alapon fogadjanak menekülteket. Lengyelországnak a javaslatcsomag értelmében az előzetes számítások szerint mintegy 960 menekültet kellene befogadni az unió határain kívül létesített  menekülttáborokból, emellett be kellene engednie a dél-európai uniós államokba már megérkezett bevándorlók közel 6 százalékát.     

A szíriai menekültek befogadása a lengyelországi elnökválasztást megelőző kampány egyik témája volt. A vasárnap elnökké választott Andrzej Duda és a leköszönő államfő, Bronislaw Komorowski a múlt heti tévévitában egyaránt a menekültek befogadása mellett állt ki, Duda ezzel kapcsolatban az üldözött keresztény szíriaiakkal való kulturális rokonsággal is érvelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!