Külföld

2015.05.19. 13:43

Túlfutott a leszállópályán a magyar hadsereg vadászgépe Csehországban

Túlfutott a leszállópályáján a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a pilóták katapultáltak.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

A közszolgálati Cseh Televízió eredetileg azt jelentette, hogy a gép lezuhant. Időközben azonban kiderült, hogy a magyar gép leszállt, de nem tudott időben megállni: a Gripen a repülőtér mellett lévő szántóföldön állt meg, mindkét pilóta katapultált és jól van. 

A cseh védelmi minisztérium azt közölte, hogy a magyar gép pilótái ismeretlen okok miatt nem tudták leszálláskor lefékezni a gépet. Egyelőre nem tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.

"Pillanatnyilag csak annyit mondhatunk, hogy a gép túlment a leszálló pályán. A pilóták az előírások szerint katapultáltak.

Amennyiben a gép irányíthatatlanná válik, és komolyabb veszély fenyeget, a pilótáknak el kell hagyniuk a gépet. Mindketten jól vannak. Semmi drámai nem történt" - mondta Petr Medek, a védelmi tárca szóvivője telefonon az MTI prágai tudósítójának.

Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a magyar vadászgép leszállt, de  nem  tudott megállni. "Azt még nem lehet tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e, vagy pedig műszaki problémák léptek fel" - jelentette ki a televízióban a szóvivő.
A baleset kora délután, 13.40-kor történt és a cseh védelmi minisztérium szakmai bizottsága azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását - közölte Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkara sajtóosztályának munkatársa.

Cáslavban május 11-től Lion Effort elnevezés alatt közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton Thaiföld pilótái is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.

 

HM: nem lezuhant, hanem túlfutott a kifutópályán a Magyar Honvédség Gripenje 

A cseh sajtójelentésekkel ellentétben a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le, hanem földet érés után túlfutott a kifutópályán kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a két pilóta katapultált.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményében tudatta azt is: a személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően döntött a katapultálás mellett, a pilóták nem sérültek meg. 

Korábban a közszolgálati Cseh Televízió arról számolt be, hogy a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe lezuhant a Cáslav katonai repülőtéren. 

A HM közleménye kitér arra, hogy a katapultáló pilóták egyike sem sérült meg, a szokásos eljárás szerint jelenleg orvosi vizsgálatnak vetik alá őket. Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy az elsődleges adatok alapján jól van.

Az anyagi kár felmérése folyamatban van. Az eset kivizsgálását az illetékes hatóságok haladéktalanul megkezdték - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a vizsgálatok lezárulta után tudnak további információval szolgálni.

Cáslavban május 11-től zajlik a Lion Effort elnevezésű közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton thaiföldi pilóták is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.    
A Magyar Honvédség öt JAS-39 Gripen típusú repülőgéppel vesz részt a csehországi gyakorlaton.

 

Az MSZP magyarázatot vár a Gripen-baleset vizsgálata után

A keddi csehországi Gripen-baleset vizsgálata után az MSZP tájékoztatást vár a honvédelmi minisztertől.

A Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke és Demeter Márta országgyűlési képviselő által jegyzett közlemény emlékeztetett: a csehországi baleset előtt, március végen az egyik Gripen kényszerleszállást hajtott végre Kassán. 
Mint írták, az ezekkel az esetekkel kapcsolatban indult vizsgálatok eredményeiről várnak tájékoztatást a honvédelmi minisztertől az illetékes országgyűlési bizottság zárt ülésén, miután a vizsgálatok befejeződtek. 

A Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe földet érés után túlfutott a kifutópályán kedd kora délután a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a két pilóta katapultált - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel, hozzátéve: a személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően döntött a katapultálás mellett, a pilóták nem sérültek meg.

A Magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépe, Svédországból útban Magyarországra, biztonsági okokból a kassai repülőtéren szállt le március 20-án - közölte a HM akkor az MTI megkeresésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!