Külföld

2014.12.04. 19:40

Magyar tiszteletbeli konzulátust avatott Nyugat-Ukrajnában Magyar Levente külügyi államtitkár

Magyarország elemi érdeke egy egységes, erős és független Ukrajna, amellyel békében lehet együttműködni – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban, amikor megnyitotta Magyarország tiszteletbeli konzulátusát.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarországnak és Nyugat-Ukrajnának, így Ivano-Frankivszk városnak és a hozzá tartozó megyének gazdag közös történelme van, amely összekötő kapocs és erős alap az együttműködéshez. Ebben a tekintetben fontos lépés a magyar tiszteletbeli konzulátus megnyitása a nyugat-ukrajnai megyeközpontban – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna Magyarország legnagyobb szomszédja, kiemelt partnere. Az Európai Unión kívüli országok közül Ukrajna Magyarország harmadik legnagyobb gazdasági partnere.

A politikus hangsúlyozta: Ukrajna számíthat Magyarországra e nehéz időkben is. Kiemelte: Magyarország következetesen kiáll Ukrajna területi egysége, állami szuverenitása mellett, és e magyar elköteleződés jele az Ivano-Frankivszk-i tiszteletbeli konzulátus megnyitása.

Magyar Levente köszönetet mondott Vaszil Visivanyuk tiszteletbeli magyar konzulnak, sikeres helyi üzletembernek az ukrán-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése és a magyar tiszteletbeli konzulátus létrehozása érdekében végzett munkájáért.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter levélben köszöntötte a tiszteletbeli konzulátus megnyitását. Reményét fejezte ki, hogy az új intézmény új lehetőségeket nyit meg nem csupán az ukrán-magyar régióközi kapcsolatok, hanem a két ország közötti együttműködés fejlesztésében is, különös tekintettel a gazdasági-kereskedelmi és kulturális kapcsolatok erősítésére. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a két európai ország népei még közelebb kerülnek egymáshoz.

Oleh Honcsaruk, Ivano-Frankivszk megye kormányzója a megnyitón emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hónapokban ígéretesen fejlődött az Ivano-Frankivszk megye és Magyarország közötti áruforgalom.

Magyar Levente előzőleg az Ivano-Frankinvszk-i Vaszil Sztefanik Egyetemen megnyitotta a magyar vasárnapi iskolát, amelyben 15 helyben élő magyar leszármazott fogja tanulni ősei nyelvét. Az államtitkár tankönyvcsomagot és digitális tananyagot ajándékozott az iskolának.

Az államtitkár megbeszélést folytatott Ivano-Frankivszk megye vezetőivel és csütörtök este nyugat-ukrajnai üzletemberekkel találkozik, pénteken pedig Lembergben (Lviv) Andrij Szadovij polgármesterrel, a Szamopomics (Önsegély) párt elnökével tárgyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!