Majdnem 300 koszovói illegális határátlépőt fogtak el az utóbbi két napban Szerbiában

2015. február 06., 13:57 forrás: MTI
komment
Szerb határőrök két nap alatt 290, többségében koszovói albánt fogtak el, akik illegálisan akartak átjutni Magyarországra. A Koszovóból útra kelők száma napról napra nő, a témának a szerb sajtó is kiemelt figyelmet fordított az utóbbi időben.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Szerbia saját tartományának tekinti Koszovót annak ellenére, hogy az hét évvel ezelőtt kikiáltotta függetlenségét. A szerb törvények értelmében azonban a Koszovóban élőknek lehetnek - sőt, kell, hogy legyenek - szerb papírjaik. Sok koszovói azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, mert azt vallotta, saját országa dokumentumait akarja magánál hordani. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken azonban bejelentette: egyre több koszovói kér szerb útlevelet, jelenleg 60 ezer kérelem áll feldolgozás alatt.

A miniszter a kérelmek nagy számát annak tulajdonítja, hogy a koszovói albánok ilyen nagy számban tartják Szerbiát hazájuknak. Nebojsa Stefanovic optimista szemléletének némileg ellentmond, hogy míg a szerb útlevéllel rendelkezők szabadon beutazhatnak az Európai Unióba, addig a koszovói útlevéllel rendelkezőknek vízumra van szükségük. Mivel a vízumigénylés hosszadalmas, és indoklásra is szükség van, sokan attól sem rettennek vissza, hogy illegálisan keljenek át a határon.

2015. február 06., 13:57 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...